Et anderledes nytår er i vente: Beredskabet opruster

Hovedstaden Beredskab opruster til en nytårsaften, der formentlig bliver markant anerledes end normalt.

Traditionen tro er det ikke kun lyden af Dronningens stemme, rådhusklokkernes ringen og pigekorets stemmer, der udgør lydtapetet til den sidste dag på året.

Selvom det først var fra den 27. december, man måtte fyre fyrværkeri af, så har bragene fra nytårsraketterne da også længe indtaget lydrummet i flere byer.

quote I år er folks nytårsrytme blevet brudt, og der må vi se på, hvad det bærer med sig. Der vil nok være flere private fester, fordi festlokaler og diskoteker er lukket, så folk bliver formentlig det samme sted hele aftenen

Tim Ole Simonsen, operationschef i Hovedstadens Beredskab

Og som der ligeledes er tradition for, forbereder Hovedstadens Beredskab sig nu på en travl nat med et opjusteret mandskab.

Det, selvom man hos beredskabet ikke tør spå om, hvilken effekt på nytårsnatten, corona-restriktionerne vil have.

Vil restriktionerne eksempelvis drive flere festglade mennesker ud på gaderne, fordi de mangler et sted at være, eller vil flere derimod holde sig indendørs i mindre, private selskaber?

- Det er en ny situation. Normalt er det vejret, der afgører, om vi får travlt. Et nytår med regn eller sne betyder som regel, at vi får mindre travlt, men hvis det er klart og tørt, så vil mange gerne ud og fyre fyrværkeri af. Som udsigten er nu, bliver det ok vejr til at skyde af i, siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef i Hovedstadens Beredskab.

Undgå brand nytårsaften

Nytåret betyder ofte også en del mindre brande i containere, affald og afskudt fyrværkeri. Risikoen for, at en mindre brand breder sig og antænder bygninger og biler, er stor, og derfor bør man sikre sig mod brand omkring nytår:

  • Stil affaldscontainere i afstand fra bygninger. Lås dem evt. fast med en kædelås, så ikke de kan flyttes.
  • Fjern brandbart oplag, der ligger tæt på bygninger, f.eks affald, juletræer, byggematerialer mv.
  • Sørg som altid for at have mindst en røgalarm i hjemmet.

Kilde: Hovedstadens Beredskab

- I år er folks nytårsrytme blevet brudt, og der må vi se på, hvad det bærer med sig. Der vil nok være flere private fester, fordi festlokaler og diskoteker er lukket, så folk bliver formentlig det samme sted hele aftenen.

Nytårsrytmen er virkelig brudt. Et af de faste billeder på TV-skærmene er Rådhuspladsen, der hvert år fyldes af raketaffyrende festaber, men ikke i år.

I år bliver der nemlig sat et hegn op i løbet af 30. december, og Rådshuspladsen vil være spærret helt af fra 31. december klokken 16 til 1. januar klokken 9.30.

Opjusterer mandskabet

Fordi det ikke er så lige til at spekulere i, om beredskab får mere eller mindre tralvt til nytår end normalt, har Hovedstadens Beredskab opjusteret mandskabet og indsat samme mængde mandskab, som man har gjort de forrige, mere normale, nytårsnætter.

- Vi opjusterer vores beredskab, dels fordi vi forventer at få travlt, og dels fordi vores muligheder for at indkalde ekstra mandskab ved større hændelser denne nat er begrænset, da vores medarbejdere der har fri, jo fejrer nytår som alle andre, lyder beskeden i en uddybende pressemeddelelse fra Hovedstadens Beredskab.

I juledagene i år blev en McDonalds-restaurant og en tankstation skydeskive for en gruppe unge, der valgte at affyre bomberør mod de to bygninger i Hundige.

Og så er der - også traditionen tro - de gode råd. For det er som altid forbundet med en risiko at more sig med fyrværkeri.

- Vi ser desværre hvert år fyrværkeriskader på både børn og voksne. Sikkerhedsbriller er et must, når man affyrer eller kigger på fyrværkeri. Alt for mange skader sker, fordi man ikke anvender fyrværkeriet, som er korrekt, derudover er det en god ide at undlade af være affyringsmester, hvis man er beruset, lyder det fra beredskabet.

Hvis man overholder nogle få grundlæggende regler, er risikoen langt mindre:

  • Brug altid sikkerhedsbriller, både som tilskuer og affyringsmester
  • Følg procentens anvisninger for affyring, de står på pakken
  • Stil fyrværkeriet på jorden eller i holder inden antændelse
  • Kast aldrig fyrværkeri efter andre
  • Opbevar dit fyrværkeri i en pose, aldrig i lommer eller i taske, der bæres på kroppen
  • Affyr dit fyrværkeri i stor afstand til huse med stråtag, oplag af halm mv.

Kilde: Hovedstadens Beredskab

- Fyrværkeri er flot, men farligt – brug det ansvarligt, lyder en ny kampagne, lanceret af Københavns Politi i samarbejde med SSP, Hovedstadens Beredskab og Københavns Kommune.

Det er sket efter sidste års uroligheder omring jul og nytår, hvor blandt andre politi- og brandfolk og helt almindelige borgere blev beskudt med fyrværkeri. Kampagnen skal netop sikre, at unge anvender fyrværkeri på en ansvarlig måde.

Også de seneste par uger har der været gang i affyringen af raketter i København og Nordsjælland på en, lad os sige, mindre hensigtsmæssig måde.

I København har der i år været mere end 20 sager omhandlende fyrværkeri. I nogle af dem har personer følt sig beskudt.

Derudover skød 50-100 mørkklædte demonstranter også fyrværkeri mod forbipasserende og biler på Vestebro lige op til juleaften.

Hovedstadens Beredskab håber, at alle kommer sikkert ind i det nye år uden skader forårsaget af uheldig omgang med raketter, men:

- Opstår der behov for akut hjælp, skal man som altid kontakte alarmcentralen 112, så sørger vi for, at den korrekte hjælp kommer frem, afslutter operationschef Tim Ole Simonsen.

Hvad kan du gøre?

Du kan hjælpe dine medborgere og beredskabet ved at følge et par gode råd:

  • Ring kun 112, hvis der er behov for akut hjælp med udrykning fra ambulance, politi eller brandbiler.
  • Hav en spand vand eller andet klar, så du selv kan slukke mindre brande i afskudt fyrværkeri, mindre bål mv.
  • Undlad at anvende stjernekastere og bordbomber mv. indendørs, i områder der er overvåget af et automatisk brandalarmanlæg.

Kilde: Hovedstadens Beredskab


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik