Coronakrise truer med at splitte forældre til syv måneder gammel baby

Coronavirus har store konsekvenser overalt i samfundet, og nu risikerer den verdensomspændende pandemi at splitte en familie med baby op.

Nicholas Guindy og hans kone Aileen De Lara skulle egentlig bare have været i Danmark et par måneder, men så lukkede coronavirus det meste af verden ned.

Nu risikerer de at må tage afsked med hinanden uden vished for, hvornår de ses igen.

- Det vil være tragisk for os allesammen. At skulle splittes op som familie, siger Nicholas Guindy til TV 2 Lorry om den situation, han og hustruen Aileen De Lara og den syv måneder gamle datter, Emily, befinder sig i.

Syv måneder gamle Emily risikerer snart at skulle tage afsked med sin far. 
Syv måneder gamle Emily risikerer snart at skulle tage afsked med sin far. 

Danske Nicholas Guindy var pilot i Vietnam Airlines og hans filippinske hustru Aileen De Lara arbejdede som stewardesse i Qatar Airways.

quote  - Vi har ikke gjort noget forkert. Det er hovedsageligt på grund af pandemien, at vi er strandet her.

Aileen De Lara, mor til syv måneder gammel baby

Frem til marts måned boede og arbejdede de begge fast i Hanoi i Vietnam. Men nu er de strandet i København.

 - Vi kan ikke komme ind i Vietnam - der er helt lukket, siger Nicholas Guindy.

Corona har gjort det umuligt for familien Guindy De Lara at rejse hjem til Vietnam.
Corona har gjort det umuligt for familien Guindy De Lara at rejse hjem til Vietnam.

Parret tog til Danmark i foråret, da Aileen skulle føde. Og betalte selv alle udgifter i forbindelse med fødslen.

- Vi har hørt mange skrækhistorier fra folk, der har født i Vietnam. Selv hvis man kan føde normalt laver de stadigvæk kejsersnit, fordi det er nemmere for lægerne. Planen var, at vi skulle have været her i ca. 2 1/2 måned - og så ville vi have rejst tilbage til Vietnam, siger Nicholas Guindy.

- Vi er her ikke for sjov

Man da coronaen ramte verden var det umuligt for Nicholas, Aileen og Emily at rejse tilbage.

- Der er helt lukket ned for turister. Kun folk med særlige arbejdskundskaber kan komme ind. Det er ambassadører og andre diplomater, siger Nicholas Guindy.

Og helt ufrivilligt blev parret sat i en venteposition i Danmark.

- Vi går selvfølgelig og venter på, at det måske varer et par måneder. Vi har kontakt til Udlændingestyrelsen, som siger, at det højst sandsynligt ikke er noget problem for os, siger Nicholas Guindy.

Men det blev et problem.

quote - Det er ikke en værdig måde at behandle familier og mennesker på.

Nicholas Guindy, far til syv måneder gammel baby

Aileen har et turistvisum på 90 dage. Og Udlændingestyrelsen afviser at forlænge.

- De siger, at de ikke kan dispensere på grund af corona, siger Nicholas Guindy. 

Og pludselig befinder Aileen sig ulovligt i Danmark.

- Vi opholder os kun i Danmark på grund force majeure. Vi er her ikke for sjov. Vi har ikke gjort noget forkert. Det er hovedsageligt på grund af pandemien, at vi er her. At vi er strandet her, siger Aileen De Lara.

Klager til Udlændingenævnet - uden held

I stedet griber parret til en anden mulighed. De søger - og mener selv at opfylde betingelserne for familiesammenføring i Danmark.

Men parret får hurtigt ansøgningen retur.

- De har slet ikke kigget i sagen. De har udelukkende kigget på hendes visum og sagt - hun er turist - hun har ret til at være her i 90 dage, siger Nicholas.

Udlændigestyrelsen afviser altså at behandle sagen, da Aileen på ansøgningstidspunktet for familiesammenføring befinder sig ulovligt i landet.

Parret klager til Udlændingenævnet. Uden held.

- Vi får igen at vide, at den er afvist - og hun skal udrejse straks. De vurderer sagen ud fra, at alle kan rejse frem og tilbage, som folk har lyst til. Hvilket ikke er tilfældet. Det ved vi alle sammen.
Og de tager ikke højde for, at man vil splitte en familie op - med så ungt et barn, siger Nicholas.

Nu har Aileen mulighed for at rejse hjem til Filippinerne og tage parrets syv måneder gamle datter med. På grund af Corona har Nicholas ingen adgang.

- Det er ikke en værdig måde at behandle familier og mennesker på. Det er små os mod kæmpestore Udlændingestyrelsen, lyder det fra Nicholas.

Afgørelse udskudt

Mandag eftermiddag fik familien dog fornyet håb.

På baggrund af en klage fra parrets advokat har Udlændingenævnet bedt Udlændingestyrelsen om at se på sagen engang til.

Det betyder, at Aileen har lov til foreløbig at blive i landet - indtil der ligger en afgørelse.

- Det er trods alt lidt glædeligt. Det er jo det der har været målet hele tiden, men nu må vi se, siger Nicholas, da TV 2 Lorry taler i telefonen med ham efter at Udlændingestyrelsen har valgt at kigge på sagen igen.

Udlændingestyrelsens svar til TV 2 Lorry

"Udlændingenævnet har i forbindelse med behandling af klagen over Udlændingestyrelsens afgørelse af 25. september 2020 modtaget oplysninger om fællesbarnets forhold – bl.a. henvisning til barnets alder og øvrige afhængighed af sin mor.

 

Udlændingenævnet har på denne baggrund hjemvist sagen og styrelsen har nu taget ansøgningen under behandling og vil i forbindelse hermed bl.a. vurdere, hvorvidt barnet på baggrund af et helt særligt kvalificeret afhængighedsforhold til ansøgeren vil blive tvunget ud af EU-unionen i tilfældet af, at ansøgeren ikke opfylder de almindelige betingelser for ægtefællesammenføring.

 

Udlændingestyrelsen har orienteret ansøgerens advokat om, at hun har ret til at blive i Danmark under sagens behandling."

Ordfører vil tage sag op med minister

Ifølge Nicholas Guindy og Aileen De Laras advokat, er det en dom fra EU-domstolen, som tvinger Udlændingestyrelsen til at revudere sagen.

Man kan dog undre sig over, at styrelsen ikke har lagt den dom til grund i deres første sagsbehandling?

- Det er svært at sige. Når man kigger på afgørelsen fremgår det helt klart, at man er vidende om det her mindreårige barn, som er dansk statsborger. Sagen er jo knyttet til en covid-19 tilstand, hvor man næsten kan se, at der måske er gået lidt covid-19 panik i den, så de træffer hurtige afgørelser uden rigtig at undersøge sagen ordentligt, siger Eddie O.R. Khawaja, Advokat hos Homann Advokater, til TV 2 Lorry.

På Christiansborg undrer man sig også over sagen og det forløb, som Nicholas Guindy og Aileen De Lara har været igennem.

quote Jeg vil tage op med Mathias Tesfaye (Udlændinge- og integrationsminister, red.), om det er en genrel praksis, at man ikke inddrager EU-domme og EU-retspraksis.

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, mener kalder det for en urimelig og umenneskelig situation.

- Jeg vil tage op med Mathias Tesfaye (Udlændinge- og integrationsminister, red.), om det er en genrel praksis, at man ikke inddrager EU-domme og EU-retspraksis. Når nu Danmark er medlem af unionen, så er det mærkeligt, man ikke inddrager den praksis, siger Rosa Lund til TV 2 Lorry.

Udlændingeordfører hos Radikale Venstre er på linje og kalder sagen for uden sund fornuft og mening.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik