12.000 nye studieboliger skal bygges i København over de kommende år

Borgerrepræsentationen har torsdag aften blåstemplet en plan, der forpligtiger kommunen til at skaffe 12.000 nye studieboliger over de kommende 12 år.

Politikerne på Rådhuset sætter nu ind mod den boligmangel, der længe har været kilde til stor frustration blandt mange unge studerende i København.

Torsdag aften har alle partierne i Borgerrepræsentationen stemt for en ny politik for København som studieby, hvor de forpligter sig til at tilvejebringe 12.000 nye studie- og ungdomsboliger i løbet af de kommende 12 år.

Det oplyser flere medlemmer af Borgerrepræsentationen til TV 2 Lorry.

- Vi kan ikke skabe rammerne for et godt studieliv uden at adressere boligmarkedet, da det er den absolut største udfordring, de studerende står overfor. Der må og skal være plads til alle studerende i den her by, og det her er det første skridt i den retning, udtaler Socialdemokratiets Laura Rosenvinge, der i øvrigt selv er studerende i København.

Hun bakkes op af Christopher Røhl Andersen fra Radikale Venstre:

- Det tager hårdt på én, når man er ny i byen, starter på universitet og så i øvrigt ikke har et hjem. Derfor har det også været alfa omega, at studieboliger fylder i politikken og at de er blevet skrevet ind med store ambitioner, siger han.

Enhedslisten vil arbejde for, at hovedparten af studieboligerne bliver almene, fortæller gruppeformand Karina Vestergård Madsen.

- Det er kun sådan vi kan sikre, at huslejen er på et niveau, hvor man kan betale for det, når man er på SU, siger hun. 

Får højeste dækningsgrad blandt studiebyer

Dansk Byggeri vurderede ved studiestart i august måned, at der var et akut behov for 8.400 studieboliger alene i København.

Men de kommende 12.000 boliger til studerende og unge kommer København ifølge kommunen selv til at blive den universitetsby i landet med den højeste dækningsgrad. I 2031 vil København således have en andel af ungdomsboliger per studieplads på 35 procent.

- Udfordringen er selvfølgelig at finde pladsen til boligerne. Vi prøver at finde alternativer, hvor man også kan gøre det midlertidigt, men ønsket er at finde permanente boliger. Det  vil især være når vi kigger på udbygningen af København, for en blandet by betyder også, at der skal være studieboliger, siger Socialdemokratiets Marcus Vestager.

Lempede regler skal gøre ungdomsboligbyggerier attraktive

Københavns Kommune må ikke selv agere boligselskab og bygge de 12.000 boliger. Men med den vedtagede politik skal kommunen ”skabe rammer for, at det fortsat er attraktivt at opføre ungdomsboliger i København samt tilvejebringe grundkapital til flere almene ungdomsboliger”.

Den nye studiebyspolitik skal blandt andet sikre flere ungdoms- og studieboliger ved at lempe reglerne for ungdomsbyggeri og fremme byggeriet af kollegier.

Her vil man blandt andet afsøge mulighederne for at ændre reglerne om, at der skal være et køkken i en bolig, for at lejeren kan få boligsikring.

Borgerrepræsentationen har derudover besluttet at afsøge muligheden for at etablere en internetplatform, hvor boligsøgende studerende og privatpersoner, som ønsker at udleje, kan finde hinanden.

Foruden beslutningen om at bygge flere studieboliger indeholder den vedtagede politik, der bærer titlen Studieby København, også en række andre tiltag og målsætning for byens studerende.

Disse tæller blandt andet indsatser som job, trivsel, mere kvalitet på uddannelsesstederne, deltagelse i byen og en indsats rettet internationale studerende.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik