Her bliver 116 år gammel statue flyttet for første gang

Mandag morgen kunne man få sig et usædvanligt syn ved Glyptoteket i København. Her blev den 700 kilo tunge bronzestatue "Grubleren" nemlig flyttet fra sin sokkel.

Hvis man lægger vejen forbi Glyptoteket i København, kan man godt få tanken, at der mangler noget.

Siden 1906 har "Grubleren" stået i Glyptotekshaven, men nu er den skåret ned fra soklen og flyttet ind i museets baggård.

Statuen skal nemlig indgå i en stor udstilling til marts næste år om kunstneren bag, Auguste Rodin.

- Det er nok det mest kendte værk, han har lavet. Selvom det ikke er alle, der kender navnet Rodin, er der mange, som kan genkende skulpturen og har et forhold til den. Så det er en vigtig skulptur, siger museumsinspektør på Ny Carlsberg Glyptotek Christine Tommerup.

Første bad i over 100 år

Før Grubleren kommer indenfor, skal statuen vaskes og kigges efter i sømmene.

Allerede mandag sørgede konservator Rebecca Hast for at skrubbe den grundigt.

- Samtidig kigger jeg efter skader, og jeg må indrømme, at jeg faktisk bliver lidt forundret over, hvor mange revner den har, og hvor mange udfyldninger på overfladen den har. Det havde jeg ikke lige troet, fortæller hun.

Grubleren bliver vasket ved Glyptoteket
Foto: Jan Christiansen - TV 2 Lorry

Rebecca Hast skal reparere skaderne inden udstillingen til marts.

- På den måde er det godt, at vi får den inden for i en periode. Så får vi nærstuderet den og sikrer, at den har det godt, siger hun.

Det er planen, at statuen bliver løftet udenfor og placeret på sin gamle sokkel igen, når udstillingen om Rodin er slut.

Glyptotekets grundlægger, Carl Jacobsen, købte i sin tid Grubleren af Rodin selv.