Vi har delebiler og delecykler - nu skal vi dele løbehjul

En amerikansk virksomhed har netop lanceret elektriske deleløbehjul i København. Transportformen er dog endnu ikke lovlig i det offentlige rum.

I denne weekend har den amerikanske virksomhed Lime lanceret eldrevne løbehjul i København.

Løbehjulene fungerer grundlæggende på samme måde som mange delebiler og delecykler. De kan samles op, bruges og derefter efterlades et nyt sted i byen.

Løbehjulene er i forvejen på gaderne i blandt andet San Francisco, Los Angeles, Berlin og Paris, og ifølge Lime er deres formål at skabe sammenhængskraft, mere fleksibilitet og bedre grønne transportformer i bymiljøerne.

Sådan fungerer det

I Danmark er det dog endnu ikke lovligt at køre på dem i det offentlige rum - det vil sige på cykelstier, fortove, veje og pladser, og man kan forvente en bøde, hvis man gør det alligevel og bliver snuppet af politet. 

Sådan ser de eldrevne deleløbehjul ud.
Sådan ser de eldrevne deleløbehjul ud.
Foto: Lime.

Forsøgsordninger i høring

Det kan dog meget snart blive tilladt at køre på blandt andet eldrevne løbehjul. 

Med afsæt i en ændring af færdselsloven har transportminister Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance netop i denne uge fået grønt lys til at sende to nye forsøgsordninger i offentlig høring. 

Den ene forsøgsordning gælder for motoriserede løbehjul, og den anden for selvbalancerende køretøjer - som for eksempel segboards og uniwheels - og motoriserede skateboards.

- Jeg har drøftet forsøgsordningerne med transportordførerne, og det glæder mig, at vi er enige om at sende ordningerne i offentlig høring. Det er nemlig vigtigt, at vi lytter til de borgere, organisationer og interessenter, som kan blive berørt af ordningen, for de nye transportmidler vil skabe en helt ny mobilitet i Danmark, lyder det fra Ole Birk Olesen.

Fakta om forslaget til forsøgsordningen for motoriserede løbehjul

Fakta om forslaget til forsøgsordningen for selvbalancerende køretøjer og motoriserede skateboards

Forsøgsordningerne bliver sendt i offentlig høring på mandag den 8. oktober. 

TV 2 Lorry havde fredag en interviewaftale med Limes europæiske direktør, der var i København i forbindelse med lanceringen. Virksomheden aflyste interviewet, så vi har ikke haft mulighed for at spørge, hvorfor Lime har lanceret de eldrevne deleløbehjul i København, når nu det endnu ikke er lovligt at køre på dem. 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

hillerød forside

Milliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Benny Engelbrecht

playBegejstret minister: Frederikssundmotorvejen er et rigtig, rigtig godt projekt.

trafikuheld helsingørmotorvejen

Trafik-kaos på motorvejene: Adskillige uheld og lange køer

Kirsten Jensen, borgmester i Hillerød

playMillioner til cykelprojekt ved kommende station og supersygehus

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere