Ulven er kommet til København - men kun for at blive dissekeret

En ulv blev i dag dissekeret foran publikum på Zoologisk Museum i København.

00:27

Det nok mest omtalte dyr i Danmark for tiden var i dag på dissektionsbordet på Zoologisk Museum i København. 

Her bliver der jævnligt afholdt såkaldte søndagsdissektioner for museets gæster. Tidligere er der blevet dissekeret både hulepindsvin og polarræve, og i dag var det helt store trækplaster en død ulv. 

- Både børn og voksne synes, det er fantastisk spændende, for hvor kan man ellers få lov til at se et dyr blive åbnet op og se det indenvendigt, spørger konservator Abdi Hedayat. 

Læs også Skindet "lynes" af sjælden tigerunge, mens børn ser på

Forskning og formidling

Ulven er en gammel han, som kommer fra Givskud Zoo. Efter dens død er den blevet fragtet til konservatorernes værksted på Zoologisk Museum, hvor den i dag skulle gøres klar til at indgå i museets samlinger til gavn for fremtidig forskning og formidling. 

- Vi gør det primært, fordi det er arbejde, der skal gøres. Det her skulle ske uanset hvad. Skelettet her skal laves og ind på vores videnskabelige magasin. Vi vælger så at gøre det foran publikum, fordi vi ved, at der er stor interesse for at se, hvad der foregår "backstage" på sådan et museum her, fortæller Abdi Hedayat.

Søndagsdissektionerne er populære, og der var mange besøgende på museet i dag for at se ulven blive åbnet op. 

- Det er ikke et freakshow. Vi forklarer, hvad vi laver, hvorfor vi gør det, og hvad det ender ud med. Jeg tror, det er derfor, folk synes, det er så spændende, lyder det fra konservatoren. 

Læs også Den jyske ulv kom til Frederiksberg: Se billederne her

Som at skille en Ferrari ad

Selv er Abdi Hedayat nok mest kendt for den berømte ”kontrollerede” punktering af en eksplosionsklar strandet kasketlothval på Henne Strand i 2014. Efterfølgende tog han sig af skeletteringen og konserveringen.

- Jeg elsker dyr, og jeg elsker skeletter. At se hvordan dyrene er bygget, det er ligesom at komme ind på et Ferrari-museum og få lov til at skille en Ferrari ad. Det er det, jeg elsker. Og når der så også er en interaktion med publikum, så bliver det altså virkelig spændende. Især børn har nogle virkelig gode spørgsmål. Samtidig håber jeg på at kunne være med til at præge børnene i en naturvidenskabelig retning - så de i hvert fald ikke er bange for naturen. Det er en del af missionen, lyder det fra Abdi Hedayat.

Ulven blev dissikeret sammen med en hund. Og her kunne man måske fristes til at tro, at det nemt kunne skræmme nogle børn. Men det er altså ikke tilfældet. 

- Der er mange af børnene, der har kæledyr derhjemme, men børnene laver slet ikke den der forbindelse "åh nej, det kunne være mit kæledyr, der lå der". Det er en voksenting. Så snart børnene har fået forklaret, hvad der er sket med dyret, og hvorfor det ligger her, så spørger de "må jeg se øjet?", og "må jeg se hjernen?". Jeg har endnu ikke oplevet, at børnene er gået grædende herfra, fortæller Abdi Hedayat.

Læs også Gigantisk puslespil: Nu skal 18 meter lang hval samles

 

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik