Smiley om terror koster fængsel og betinget udvisning

Irakisk mand er dømt for at billige angrebet på det franske magasin Charlie Hebdo. Forsvarer vil i Højesteret.

En 26-årig mand er torsdag i Østre Landsret blevet idømt fem måneders fængsel og betinget udvisning for at have billiget angrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Det er en væsentlig skærpelse af dommen i Københavns Byret, hvor han blev idømt tre måneders fængsel og betinget udvisning.

Udvisningen blev gjort betinget på grund af den dømtes tilknytning til Danmark, hvor han har boet, siden han var dreng. Han er gift og har to børn.

Mener dom er forkert

En udvisning ville derfor være i strid med Danmarks internationale forpligtelser.

Efter angrebet på Charlie Hebdo 7. januar 2015, hvor 12 mennesker blev dræbt, linkede den 26-årige til en artikel på TV2 om angrebet og skrev på arabisk: "Oh gud, lovprisningen tilfalder dig".

Senere samme dag offentliggjorde han endnu et link til en artikel med titlen "Live: Flere døde på fransk ugeblad". Over artiklen havde den dømte indsat en smiley.

- Vi mener, at det er en forkert dom og er meget skuffede, siger mandens forsvarer, advokat Jane Ranum.

Troede, han skrev i en lukket kreds

Både i byretten og nu i landsretten blev den 26-årige, der er irakisk statsborger, dømt for terrorbilligelse. Det kræver, at ytringen er både offentlig og en udtrykkelig billigelse af en terrorhandling.

- Men han troede, at han skrev til en lukket kreds, og han fjernede opslagene, så snart han blev opmærksom på, at de kunne misforstås. Der var ikke tale om en udtrykkelig billigelse, forklarer Jane Ranum.

Hun vil nu søge Procesbevillingsnævnet om tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret.

/ritzau/