Skraldemænd trodser det frie valg: Alle skal være organiseret i 3F

Alle kollegaer skal være samlet i samme fagforening, erklærer skraldemænd i København og på Frederiksberg midt i debatten om frit valg af fagforening. Minister forsvarer valgfriheden.

01:25

Alle medarbejdere skal organisere sig i fagforeningen 3F, mener Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg.

Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg fastslår, at de også mener, at alle kollegaer skal være samlet i samme fagforening, nemlig 3F.

Det oplyser gruppen, der er organiseret i 3F Kastrup, i en pressemeddelelse. 

- Det er et valg, vi samlet har taget, da historien viser at et stærkt fagligt sammenhold, gavner os alle sammen, skriver Renovationsgruppen af skraldemænd. 

Udtalelsen kommer i kølvandet på debatten om frit valg af fagforening, som begyndte i sidste uge, da bagageansatte hos SAS Ground Handling i Københavns Lufthavn strejkede tre gange, fordi en vikar er medlem af fagforeningen IDA i stedet for 3F.

TV 2 Lorry har i dag prøvet at få et interview med renovationsgruppen af skraldemænd, men de har ikke yderligere kommentarer til det, der allerede står skrevet i pressemeddelelsen. 

- Vi holder derfor fast i den demokratiske beslutning vi har taget - alle kollegaer er organiseret i en og samme fagforening, skriver de. 

Sagen kort: 3F'ere truede kollega på grund af fagforeningsvalg

Bagagemedarbejderne i SAS Ground Handling (SGH) i Københavns Lufthavn har overenskomststridigt strejket tre gange på grund af utilfredshed med, at en SGH-medarbejder ville være medlem af en anden fagforening end 3F, nemlig IDA - Ingeniørforeningen.

 

En lydoptagelse, som Berlingske er i besiddelse af, dokumenterer, at den pågældende medarbejder er blevet truet af to kolleger, hvoraf den ene er næstformand for bagagemedarbejderne i SAS i 3F Kastrup.

 

Næstformanden, der siden er blevet frataget alle tillidsposter, har blandt andet sagt følgende til medarbejderen med en anden fagforening:

 

- Man kan også vende den om og sige, at når gutterne går i kælderen (strejker, red.), fordi du ikke er organiseret, og det koster firmaet 15 millioner, så kan du prøve at forestille dig, hvad chefen har af holdning til din ansættelse.

 

- En arbejdsgiver må ikke undlade at ansætte en ansøger til en ledig stilling, svarer medarbejderen blandt andet.

 

- Jeg vil skide alt det lort et stykke. Jeg er pisse ligeglad. Du hører ikke efter, hvad jeg siger til dig. Der er kun en forening, du er med af herude.

 

- Der er ikke nogen særlov, siger medarbejderen.

 

- Det er der da i hvert fald. Har du hørt om den lov, der hedder jungleloven. Jungleloven, den lever herude. Det vil sige, at hvis du ikke forstår, at der er kun en fagforening, vi er medlemmer af herude - det er vi alle sammen - af den samme fagforening, siger næstformanden.

 

I kølvandet på lydfilen har 3F's formand Per Christensen taget afstand fra brug af trusler.

 

- Det er absolut ikke i orden at udsætte kolleger for trusler, som det desværre er sket, skrev formanden på Twitter tidligere på ugen.

 

Kilde: Berlingske og Ritzau

Se mere

Minister: Fagforeninger skal respektere frit valg

Men de forskellige grupperinger i fagforeninger skal respektere den enkelte medarbejders frie valg, når det kommer til fagforeninger. Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S).

Det er indiskutabelt, at vi har frit fagforeningsvalg i Danmark, og det er man nødt til at respektere

Peter Hummelgaard Thomsen, beskæftigelsesminister

- Uanset hvad man måtte beslutte på den enkelte arbejdsplads eller skrive i sine vedtægter, så er det indiskutabelt, at vi har frit fagforeningsvalg i Danmark, og det er man nødt til at respektere ude i de enkelte fagforeninger, siger Peter Hummelgaard Thomsen til TV 2 Lorry. 

I 2006 slog en dom ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol retten til det frie fagforeningsvalg fast.

Skraldemænd er ligeglade med loven, mener tidligere minister

Hos De Konservative er den forhenværende erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) noget mere kritisk over for skraldemændenes udtalelse. Ifølge ham viser det, at de er ligeglade med loven.

Hvis de ikke kan tiltrække medlemmer på anden vis end at true sig til medlemmer, så synes jeg, de har et alvorligt problem

Rasmus Jarlov (K), fhv. erhvervsminister

- Jeg synes, det er overraskende, at de er ligeglade med lovgivningen, som meget klart siger, at man selv må vælge, hvilken fagforening man er medlem af, siger Rasmus Jarlov til TV 2 Lorry.

- Hvis de ikke kan tiltrække medlemmer på anden vis end at true sig til medlemmer, så synes jeg, de har et alvorligt problem, siger han.

Pressemeddelelsen fra Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg.

Flere klubber under 3F taler mod frit valg

Renovationsgruppen af skraldemænd i København og på Frederiksberg er ikke den eneste lokale klub under 3F, der har talt imod det frie valg til at vælge fagforening.

Århus Stilladsmedarbejderklub og Murersvendenes Brancheklub i Nordjylland har man udtalt, at uorganiserede ikke kommer til at være med i de opgaver, klubberne har. 

Ifølge Ritzau har 3F-toppen i form af forbundsformand Per Christensen dog understreget, at der er frit fagforeningsvalg i Danmark. Til nyhedsbureauet siger han, at han vil indskærpe dette over for de lokale brancheklubber på en kongres i Aalborg i næste uge.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik