Saudisk bank støtter københavnsk friskole

De seneste år har Al Quds Skole i København modtaget mere end 1,8 millioner kroner fra bank, som blandt andet ejes af Saudi-Arabien, Libyen og Iran.

På udviklingsbanken Islamic Development Bank (IDB) hjemmeside fremgår det, at den hvert år donerer og investerer adskillige milliarder kroner i overenstemmelse med den islamiske sharia-lovgivning for at fremme udviklingen i muslimske lande og befolkningsgrupper, skriver Ekstra Bladet.

Og det er penge, som i følge både Berlingske og Ekstra Bladet blandt andet er tilfaldet Al Quds Skole på Theklavej i Københavns Nordvestkvarter.

Forsker: Bekymrende udviklingsaspekt

Hos Søren Schmidt, der er lektor på Aalborg Universitet og ekspert i Mellemøsten, vækker donationerne bekymring.

- Islamic Development Bank er jo en udviklingsbank, der har hovedsæde i Saudi-Arabien. I Saudi-Arabien har de nogle meget anderledes værdier, end vi har her i Danmark, og det kan derfor være problematisk, at de støtter danske skoler. Det her udviklingsaspekt er især bekymrende, for der kan ske en vis grad af afsmitning mellem samarbejdspartnerne i Saudi-Arabien og i Danmark. I Saudi-Arabien udøver de jo en voldsom og fundamentalistisk form for islam, og den kan risikere at smitte af på de muslimske friskoler, som de støtter her i Danmark, siger han til Ekstra Bladet.

Ifølge Berlingskes oplysninger har banken også doneret, hvad der til mere end 2,7 millioner kroner til Familie Fonden, der ejer den muslimske friskole Roser Skolens bygninger i Odense, ligseom den doneret omkring 10 millioner danske kroner til opførelsen af Selam Privatskole i Aahus.

Donationerne skulle være blevet givet og brugt spredt over flere år fra 2006 og frem til i dag.

Forsker: Problematisk, at friskoler modtager støtte derfra

Ifølge Søren Schmidt er Saudi-Arabien et diktatorisk styre, hvor en fundamentalistisk form for islam gennemsyrer hele samfundet. Derfor er det problematisk, at de danske friskoler modtager støtte derfra, mener han.

quote - Saudi-Arabien er jo på mange måder et benhårdt samfund og diktatur, hvor de sociale normer ikke er liberale eller særligt tolerante

Søren Schmidt, Lektor på Aalborg Universitet og ekspert i Mellemøsten

- Saudi-Arabien er jo på mange måder et benhårdt samfund og diktatur, hvor de sociale normer ikke er liberale eller særligt tolerante, og hvor almindelige mennesker ikke har noget at skulle have sagt. Det er en alliance mellem det religiøse præsteskab og Saudi-familien, der dominerer og bestemmer i landet. De har eksempelvis oprettet et religiøst politi, som er dem, der bestemmer alt. For eksempel at kvinder ikke må køre i bil, og at Koranen er landets grundlov, som alle skal overholde, siger han til Ekstra Bladet.

På Al Quds Skole fortæller bestyrelsesformand Yousef Houji, at de på skolen har fået økonomisk støtte fra banken, men at de derudover ikke har kontakt til banken. Pengene bliver ifølge ham brugt til at renovere skolen.

- Da vi åbnede skolen i begyndelsen af 2009, tilbød banken os penge til at renovere lokaler, facader og lignende. Vi havde virkelig brug for pengene til at køre skolen videre, så vi sagde selvfølgelig ja, og vi har siden brugt pengene på at forbedrede skolen. Vi har dog ikke yderligere kontakt til banken, de har ikke kommet med krav, og vi er fuldstændig uafhængige af den. Vi praktiserer ikke en fundamentalistisk form for islam, og vi har ingen aftaler med banken om, at vi skal det. Vi går ind for demokrati på vores skole, og vi respekterer det land, vi lever i, siger han til Ekstra Bladet, uden at ville dokumentere sine udtalelser yderligere.

Ikke ulovligt

Danske friskoler kan ganske lovligt modtage donationer både fra ind- og udland, så længe det ikke går ud over skolernes uafhængighed.

I forhold til dansk lovgivning har skolerne siden sidste år været forpligtet til at oplyse navne på donorer, der støtter skolen med over 20.000 kroner. Donationerne er lovlige, så længe støtten ikke går ud over skolens uafhængighed.

Det er dog netop skolernes uafhængighed, som Søren Schmidt frygter er i fare, når de modtager penge fra Islamic Development Bank, der især har tætte bånd til Saudi-Arabien.

- Saudi-Arabien har jo udviklet sig til at være et meget rigt samfund, og derfor har de også råd til at blande sig i mange anliggender udenfor landet. De ønsker jo i bund og grund at udbrede deres form for fundamentalistisk islam, og derfor financierer de også en masse skoler rundt omkring i verden. Det er jo her, det går hen og bliver bekymrende, for det kan gå ud over skolernes uafhængighed, siger han til Ekstra Bladet.

Der findes i alt 20 muslimske friskoler i Danmark. Tre dem har altså i følge Berlingske og Ekstra Bladet modtaget støtte fra Islamic Development Bank.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

skibe københavn

Med Lynetteholm følger en farlig indsejling for store skibe og fritidssejlere

def_thumb,50_percent

playGodhavnsdreng vil donere sine erstatningspenge: - Det er penge til børnene

20210113-131730-5-1920x1280we

Kan tage flere dage: 100.000 borgere skal fortsat koge vandet

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere