Nationalbanken åbner op: Nu kan du få et kig indenfor

I anledning af fejringen af Nationalbankens 200-års jubilæum åbnes dørene til en interaktiv udstilling.

Nationalbanken, der siden 1965 har ligget på Havnegade i København, lukker nu op for interesserede, der kan komme ind til en udstilling om nationalbankens rolle i samfundet gennem de seneste 200 år. Foto: Liselotte Sabroe - Ritzau Scanpix

Nationalbanken i hjertet af København er for det meste lukket land, men fra den 5. juli og frem til september vil det være muligt at få et kig indenfor i bygningen, der blev tegnet af arkitekten Arne Jacobsen i 1960’erne.

Det sker, når den Danske Nationalbank lukker op for offentligheden med en udstilling i forbindelse med fejringen af nationalbankens 200-års jubilæum.

Læs også Københavns mest omdiskuterede bygning bliver nu forsvaret af lejer

Udstillingen er interaktiv, så publikum selv har indflydelse på, hvad udstillingen viser. For eksempel får publikum mulighed for at prøve kræfter med at styre dansk økonomi uden om finansielle kriser i et dilemmaspil.

- Vi håber, at udstillingen kan være med til at give bedre forståelse for ikke blot Nationalbankens historie men også bankens rolle i dag, siger Julie Holm Simonsen, der er leder af Sekretariat og Kommunikation i Nationalbanken.

Dramatisk start i 1818

Det var dramatiske begivenheder, der førte til etableringen af Nationalbanken i 1818. Der var krig og galopperende inflation, og det er den kedelige cocktail, der udgør den historiske baggrund.

Danmarks deltagelse i Napoleonskrigene førte til enorme underskud på statsbudgettet. De blev finansieret ved at lade seddelpressen køre, og det førte til priser, der steg flere hundrede procent. Regeringen indså, at der var behov for at skabe orden i pengevæsenet, og det krævede en nationalbank.

Læs også Godt vejr er badevejr - og nu også museumsvejr

Men der bliver også sat fokus på nutidige problematikker og oplysning om Nationalbankens rolle i samfundet i dag, hvor man som publikum kan blive klogere på Nationalbankens opgave med at opretholde finansiel stabilitet og bekæmpelse af cyberangreb.

Udstillingen giver også et indblik i fastkurspolitikkens maskinrum, og sætter fokus på Danmark som et af de mest digitaliserede samfund i verden, hvor det er muligt på et splitsekund at overføre penge til sidemanden med for eksempel MobilePay.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?