Mand alvorligt kvæstet i arbejdsulykke - tilsynet kom aldrig

En mand blev alvorligt kvæstet under en arbejdsulykke i Nordhavnstunnelen. Men Arbejdstilsynet kom ikke.

Foto: Malte Kristiansen - Scanpix

Arbejdstilsynet lægger sig fladt ned og erkender fejl i forbindelse med fatal arbejdsulykke, der den 26. april 2017 kunne have kostet en mand livet i Nordhavnstunnelen i København.

Ulykken skete i forbindelse med noget el-arbejde i tunnelen, da en lift væltede og slog en mand bevidstløs. Manden overlevede, men ikke uden men, og han er nu i gang med genoptræning.

- Det er en beklagelig fejl, at vi ikke rykkede ud i den pågældende sag, og det vil vi gerne undskylde. De tilsynsførende, der skulle have været rykket ud, var optaget af andre arbejdsopgaver, siger Flemming Bentzen, tilsynschef i Arbejdstilsynets Center Øst til Avisen.dk og fortsætter:

- Normalt skal vi rykke ud, når der sker en ulykke af den kaliber. Vores kvalitetsprocedure er ikke overholdt i den pågældende sag, siger han.

Læs også Bekymrede bådejere om havnetunnel: Svanemøllen vil forsvinde

Medarbejderflugt fra Arbejdstilsynet

Det er normal procedure i Arbejdstilsynet, at tilsynsførende rykker ud og klarlægger årsagerne til arbejdsulykker. Men på grund af nedskæringer i antal medarbejdere, må Arbejdstilsynet prioritere benhårdt i sagerne.

I februar kunne Avisen.dk fortælle, at 100 tilsynsførende i Arbejdstilsynet på tre år havde sagt deres stilling op.

Arbejdstilsynet sagde farvel til 60 medarbejdere i 2015, der selv valgte at gå som konsekvens af begrænsede bevillinger. 30 af de, der sagde op, var tilsynsførende.

- Det er ingen hemmelighed, at Arbejdstilsynet er blevet beskåret, men det forklarer ikke, hvorfor vi ikke rykkede ud i den konkrete sag. Derfor sender vi også tilsynsførende ud og undersøger den pågældende ulykke, slår Flemming Bentzen fast.

Læs også Sådan ser Nordhavns kommende metrostationer ud

Tager ikke imod undskyldning

Sikkerhedsrepræsentant og VVS-montør i den pågældende virksomhed, Lars Andersen, har ikke meget tilovers for Arbejdstilsynets beklagelse.

- Jeg kan ikke bruge en undskyldning til noget som helst. Hvad så med næste gang, der sker en arbejdsulykke, og Arbejdstilsynet undlader at rykke ud? Der er skåret så meget i bemandingen i Arbejdstilsynet, at de trækker lod om, hvem de rykker ud til, mener Lars Andersen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik