Krav til daginstitutioner: Ingen støtte uden overenskomst

Private daginstitutioner uden overenskomst skal ikke længere kunne drive børnehave eller vuggestue med kommunale støttekroner i ryggen.

Foto: TV2/Lorry - arkivfoto

Det mener et flertal i Københavns Kommunes børne- og ungdomsudvalg, som nu vil rejse krav om såkaldte arbejdsklausuler for kommunens private daginstitutioner for at sikre, at pædagoger og pædagogmedhjælpere får en overenskomst.

- Når kommunen støtter institutionerne, skal vi selvfølgelig også kræve, at der er ordnede forhold for de ansatte, siger Jan Andreasen, som sidder i udvalget for Socialdemokraterne, til Ugebrevet A4.

Forslaget får støtte fra SF, Radikale Venstre, Enhedslisten og Dansk Folkeparti, og dermed er der flertal udenom Venstres børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev, der ikke støtter tanken.

Det er landt andet lavere løn i de daginstitutioner, der ikke har overenskomst, som har udløst forslaget. I følge A4, så får for eksempel ansatte i den private vuggestue Svanen på østerbro 8.000 kroner mindre i løn om året, end de pædagoger, der er på overenskomst, og pensionsreglerne er også ringere.

Jurister i Københavns kommune har tidligere fastslået, at kommunen helt lovligt kan stille krav om overenskomster på området.

Det vækker glæde i Fagforbundet FOA, som har sendt flere konfliktvarsler mod private daginstitutioner uden overenskomst. Her håber formand Dennis Kristensen, at flere kommuner vil følge eksemplet fra København.

- Nu er der ikke længere nogen undskyldning for ikke at komme i gang med at få lavet arbejdsklausuler også på børneområdet. Offentligt støttet løntrykkeri er kun for tøsedrenge og superliberalister, siger Dennis Kristensen til Ugebrevet A4.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik