Københavns Kommune smider skodmyte i skraldespanden

Cigaretskod udgør suverænt størstedelen af det affald, der flyder i Københavns gader. Det skyldes måske, at mange rygere tror, skodderne ikke må komme i skraldespanden. Den myte vil kommunen nu aflive.

Ni ud af ti stykker affald, der ryger ved siden af skraldespanden i København, er cigaretskod.

Så selvom stikprøvemålinger indikerer, at der bliver smidt færre skod på gaderne i København end tidligere, udgør de stadig et stort problem. 

Fakta

  • Cigaretskod udgør 86 procentet af den samlede mængde af henkastet affald.
  • Problemet med cigaretskod er størst ved busstoppesteder og togstationer, udenfor barer, cafeer, restaurationer og uddannelsessteder.
  • Det er ikke bedre at smide sit skod i kloakken, end at smide det på jorden. Skodderne skaber problemer på rensningsanlægget og stoffer fra cigaretterne skylles ud i vandmiljøet.
Kilde: Københavns Kommune

En af forklaringerne på, at mange rygere smider deres skod på jorden, er at mange ikke ved, hvor de skal gøre af deres skod, og så vælger de et af de dårligste alternativer - de smider dem på veje og stier.

Sætter ikke skraldespandene i brand

Det vil dog være langt bedre at smide dem i en af kommunens 5800 skraldespande, for man skal ikke frygte, at de sætter ild til skraldespandene, hvis de bare er slukkede, oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Københavns Kommune deler lommeaskebægre ud. Man kan blandt andet få lommeaskebægre på 200 caféer.
Københavns Kommune deler lommeaskebægre ud. Man kan blandt andet få lommeaskebægre på 200 caféer.
Foto: Københavns Kommune

Derfor kører Københavns Kommune i de kommende uger en kampagne, der skal gøre rygerne opmærksomme på, at de let kan komme af med deres skod ved at bruge byens skraldespande. 

- Vi ved, at skod avler skod, og det er en stor udfordring, da skod er en af de typer affald, der har mest negativ betydning for københavnernes oplevelse af om et område er rent og rart opholde sig i, og så er de dårlige for miljøet, siger serviceområdechef, Bianka Saarnak.

Udover at sætte plakater op på blandt andet busser og bustoppesteder, arbejder kommunen sammen med såkaldte influenter - typisk unge mennesker med mange følgere på de sociale medier, og så deler en patrulje fra kommunen lommeaskebægre ud til rygere i parker og på pladser. Man kan desuden få lommeaskebægre på 200 cafeer.  

Rygernes holdning til cigaretskod

  • Cirka 75 procent af rygerne smider deres skod på jorden, men 90 procent af rygerne synes ikke, at det er i orden at smide sit skod på jorden.
  • 17 procent tror ikke, det er tilladt at smide et slukket skod i skraldespanden.
Kilde: Undersøgelse fra KL7 lavet for Københavns Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik