København vil ikke tvinge socialt udsatte børn i vuggestue

Med en ny opsøgende indsats håber Københavns Kommune på at give flere socialt udsatte familier lyst til at sende deres børn i institution.

Det hjælper ikke noget at tvinge børn i vuggestue. 

Sådan lyder det fra Københavns Kommune, der nu styrker deres opsøgende indsats blandt forældre i socialt udsatte boligområder. 

quote Vi skal slå på alt det gode, som daginstitutioner kan, så forældrene tilvælger dem frivilligt.

Jesper Christensen (S), Børne- og ungdomsborgmester, København

Over de næste fire år er der afsat 5,2 millioner til projektet, der kommer som en direkte reaktion på regeringens plan mod parallelsamfund, der indebærer et lovforslag om obligatoriske dagtilbud for børn i sociale boligområder. 

I stedet for at tvinge børn i vuggestue, mener Københavns Kommune, at man bør inspirere forældre til selv at få lysten til at skrive deres børn op.  

Jesper Christensen
Jesper Christensen
Foto: Københavns Kommue

- Vi skal slå på alt det gode, som daginstitutioner kan, så forældrene tilvælger dem frivilligt. At gå i daginstitution øger chancerne for at klare sig godt i skolen og senere i livet, især når det gælder udsatte børn og tosprogede børn, siger børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen (S). 

Han støtter regeringens målsætning om at få flere tosprogede og socialt udsatte børn tidligt i daginstitution, men understreger dog, at frivillighedens vej er bedst.

Nyt indsatsteam til udvalgte boligområder

Til at give flere forældre lyst til at opskrive deres børn i daginstitution, har Københavns Kommune etableret et nyt tværfagligt indsatsteam. 

Teamet kommer til at bestå af en sundhedsplejerske, en pædagog og en psykolog, der kan besøge de forældre, der endnu ikke har meldt deres barn ind i et dagtilbud.

I København bliver 1.800 børn i alderen 1 til 4 passet hjemme.

Og cirka en tredjedel af dem, kommer fra økonomisk ringe stillede familier, typisk med indvandrerbaggrund og med mødre uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Københavns Kommune. 

Planen med det nye opsøgende arbejde er blandt andet at nedbryde nogle af de kulturbarrierer, der kan medfører at forældre i nogle tilfælde føler, at de svigter, hvis de ikke passer deres børn i hjemmet til de er 3-4 år. 

For at skabe tillid mellem forældre og personale indebærer den styrkede indsats desuden hjemmebesøg hos forældrene, forud for start i 16 udvalgte institutioner med høj andel af børn fra udsatte boligområder. 

Regeringens lov om obligatorisk læringstilbud forventes at træde i kraft 1. juli 2019.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Dita Kaudzite

Tabte mobil i sø under frieri – virkede stadig efter to måneder i vandet

daginstitution

Københavnske forældre bør fritages for betaling til daginstitutioner, mener flertal

1600px_colourbox40805590.jpg

Helsingør er populær som aldrig før - og borgmesteren ved godt hvorfor

Børnehave genåbning

Endnu en kommune dropper forældrebetaling, hvis børnene holdes hjemme fra dagtilbud

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere