København i samarbejde om højhastighedstog

Den nye svenske højhastighedsbane bør gå fra Jönköping via Hässleholm, Lund og Malmö videre til København. Det anser de fem kommuner, som har startet et dansk-svensk samarbejde om højhastighedstog.

Samarbejdet blev bekendtgjort i forbindelse med, at den svenske infrastrukturminister Anna Johansson (S) torsdag og fredag besøgte transportminister Magnus Heunicke samt repræsentanter fra Malmö kommune og Region Skåne.

De fem kommuner oplyser, at de vil samarbejde omkring spørgsmål i relation til udbygningen af nye stambaner for højhastighedstog fra Stockholm til Göteborg og Malmö. Det forventes at blive en hård kamp om hvilken strækning som højhastighedsbanen skal få mellem Jönköping og Malmö. Men samarbejdet handler også om den videre kobling mod København og Københavns Lufthavn.

"Vi vil nu med fælles kræfter behandle de spørgsmål, som er aktuelle for os i forhold til et af landets mest omfattende infrastruktursatsninger. Med dette anderledes samarbejde sikrer vi sammen, hvordan vi på bedst mulig måde kan udnytte de muligheder som satsningen giver for vækst, beskæftigelse og boligbyggeri ", siger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), borgmester i Malmø Kommune.

Etableringen af den svenske højhastighedsbane bliver forberedt i den såkaldte "Sverigeforhandlingen" hvor statens forhandlere møder de regioner og kommuner, som bliver berørt, for at diskutere udformning og medfinansiering. Planerne på den svenske side har indtil videre en bred politisk opbakning.

Fakta: Sverigeforhandlingen skaber grundlag for en ny svensk højhastighedsbane

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

20_percent

playDenne hund kan snuse sig frem til skimmelsvamp

20200417-093628-a-1920x1281we.jpg

Frisør ånder lettet op: Nu kan nye virksomheder få kompensation

Bryggens bastion islands brygge højhus amager

Undersøgelse af skandalehøjhus får kritik: "Totalt håbløst"

Parkeringsvagt

Nu kommer der kommunal parkeringskontrol i Brøndby

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere