København i nyt projekt: Byggematerialer skal genbruges

København vil de næste fire år indgå i et projekt om at udvikle bæredygtigt byggeri, hvor byggematerialer bliver genbrugt.

Cirka 40 procent af bidraget til den globale opvarmning kan relateres til byggeri. Det vil Hamborg, London, Helsinkiregionen og København lave om på, og de skal derfor lede arbejdet med at udvikle et mere bæredygtigt byggeri de næste fire år. Det skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

quote Det er nødvendigt at få skabt en ny virkelighed, hvor affald bliver set som en ressource

Ninna Hedeager Olsen, Teknik- og miljøborgmester

Det nye EU-projekt kaldes Circular Construction in Regenerative Cities (CIRCulT), og formålet er at udvikle metoder til at genbruge mere materiale i byggebranchen. Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL) ser frem til at få mere viden om bæredygtighed i byggebranchen.

- Det er nødvendigt at få skabt en ny virkelighed, hvor affald bliver set som en ressource, i stedet for noget der bare skal bortskaffes. Det gælder i særdeleshed i byggeriet, som står for en kæmpe del af klimabelastningen. Forhåbentlig kan CIRCuIT-projektet hjælpe til, at vi i fællesskab finder gode, bæredygtige løsninger til byggebranchen. Det er afgørende for klodens fremtid, at vi minimerer den globale opvarmning, siger Ninna Hedeager Olsen i en pressemeddelelse.

Fakta om byggeri og global opvarmning

Projektet er støttet af EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020. Her ønsker man at undersøge, hvordan byer bedst understøtter boligbyggeri der genanvender og genbruger mest muligt af de byggematerialer, som normalt bliver knust, når en bygning rives ned. Herudover undersøger man muligheder for at renovere bygninger fremfor at rive dem ned.

Hele denne måde at tænke byggeri ind i en mere genanvendelig sammenhæng kaldes cirkulært byggeri.

Et projekt til 73 millioner

CIRCuIT-projektet består af 30 partnere og har en økonomisk volumen på 73 mio. kroner, som Københavns Kommune er projektkoordinator for. Og hos Tegnestuen Vandkunsten, der er en af projektets partnere, er man meget begejstret.

- Det bliver en kæmpe fornøjelse at skulle samarbejde med andre progressive storbyer. Hos Vandkunsten har vi nørdet med byggeteknik og bæredygtighed i snart halvtreds år, og vi glæder os til at få erfaringerne i spil sammen med partnerne fra Hamburg, London og Helsinki, siger Søren Nielsen, Arkitekt MAA, partner hos Tegnestuen Vandkunsten.

Udover Tegnestuen Vandkunsten er blandt andet arkitekterne GXN Innovation og Lendager, Boligforeningen fsb og DTU involveret i det ambitiøse projekt. Sammen skal partnerne undersøge, hvordan byer bedst kan støtte en implementering af cirkulær byggeri.

Eksempler på hvordan cirkulær byggeri kan støttes:

En anden partner på projektet, GXN Innovation, er ligeledes spændt på de fremskridt, projektet kan føre med sig.

- Dette samarbejde vil gøre os i stand til at udvikle og demonstrere cirkulære byggeløsninger på tværs af både faggrænser og landegrænser, siger Lasse Lind, konsulentchef i GXN Innovation. Han bakkes op ad 3XN Arkitekter, som har et ambitiøst mål for deltagelsen i CIRCuiT:

- Sammen med Københavns Kommune og ledende eksperter fra Europa, vil vi afskaffe byggeaffald i fremtidens byer, siger Kasper Guldager, Senior Partner i 3XN arkitekter.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere