Kampen mod luftforurening giver ny luftforurening

Forskere fra Københavns Universitet kan konkludere at når vi kæmper de skadelige NOx, partikler ned, så opstår der ny forurening, kaldet VOC.

Kampen mod de sundhedsskadelige kvælstofilter, også kendt som NOx’er, har ført til et kraftigt fald i luftens indhold af disse stoffer i storbyerne. Men ny forskning viser at det kan være med til at forstærke en anden type luftforurening, som også er sundhedsskadelig.

Det er konklusionen i en videnskabelig artikel udarbejdet af forskere fra Københavns Universitet og universitetet Caltech i Californien. Det skriver Politiken.

Derfor skal vi til at regulere nogle af de stoffer, som er involveret i processen, mener en af artiklens hovedforfattere, Henrik Kjærgaard, der er professor i fysisk kemi ved Kemisk Institut ved Københavns Universitet. For luftforurening er hvert år skyld i cirka 3.600 dødsfald i Danmark. 

Oslo indførte dieselforbud i januar 2017. Diesel-forbuddet i den norske hovedstad skyldes nogle bestemte luftforhold i Norge, men har alligevel fået debatten til at blusse op igen her i København.

Overset forurening skal bekæmpes

Fjerner man luftens indhold af NOx’er , starter en kemisk proces, som omdanner flygtige kulbrinter (VOC’er) til en anden type sundhedsbelastende stoffer - til skadelige partikler. Denne proces foregår meget hurtigere end hidtil antaget.

- Det er kemi, som ikke findes i nogen af de eksisterende modeller, siger Henrik Kjærgaard.

Han understreger overfor Politiken, at resultaterne ikke er et argument for at standse indsatsen mod NOx’erne, som især stammer fra trafik.

- Vi bliver nødt til også at regulere VOC’erne. De stammer fra biler, men også fra opløsningsmidler, totaktsmotorer som græsslåmaskiner og andre ting, vi bruger i vores hjem, og som er meget mindre reguleret end bilernes forurening, siger Henrik Kjærgaard.

Han og hans amerikanske kolleger venter, at koncentrationen af NOx i storbyerne vil blive halveret i løbet af de næste fem-syv år. Det vil sætte fart i processen og føre til øget dannelse af partikler fra VOC’er. 

Voldsom forurening fra krydstogtsskibe på Østerbro.

Luftforurening i Danmark

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

20171010-125558-L-1920x1281we

Forureningskilde fundet på Frederiksberg - nu ledes der efter endnu en

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere