Kæmpe milliondonation skal hjælpe hjertebørn

Novo Nordisk Fonden donerer 60 millioner kroner til Rigshospitalet. Pengene skal gå til blandt andet avanceret hjertekirurgi og fosterkirurgi.

Rigshospitalet får nu et helt særligt center for børnekirurgisk forskning og behandling.

Her vil der være fokus på lidelser som misdannelser i nyre, urinveje, mave-tarmkanal og i hjertet.

Silke og Lilje er et tvillingepar, og de har begge en hjertefejl. De er nogle af de børn, som Rigshospitalet med den store donation nu får mulighed for at følge tættere.

quote Med samlingen af børnene, så har vi alle specialisterne til rådighed. Dermed kan vi også intensivere den forskning, der kan være med til at give os ny viden.

Hanne Ravn, professor i hjerteanæstesi - og  intensivterapi, Rigshospitalet

Hanne Ravn er professor i hjerteanæstesi - og intensivterapi. Hun ser store muligheder, nu hvor der er tre nye professorater. Blandt andet et med fokus på hjertelidelser og kirurgi. 

- Dødeligheden efter børnehjertekirurgi er ekstremt lav. Den er faldet markant i de seneste to årtier. Det betyder også, at vi nu erkender, at nogle af børnene har problemer i opvæksten. Det kan være motoriske vanskeligheder, det kan være indlæringsvanskeligheder eller andre ting, som vi gerne vil følge lidt tættere.

Kan intensivere forskning

Det nye center bliver til virkelighed via en donation på 60 millioner kroner, som kommer fra Novo Nordisk Fonden.

quote Det betyder, at vi nu erkender, at nogle af børnene har problemer i opvæksten. Det kan være motoriske vanskeligheder, det kan være indlæringsvanskeligheder eller andre ting som vi gerne vil følge tættere.

Hanne Ravn, professor i  hjerteanæstesi - og intensivterapi, Rigshospitalet

Målet er at komme helt i front, når det gælder avanceret kirurgi til børn og unge. Professor Hanne Ravn mener, at det er et positivt, at man nu får mulighed for at samle børnene.

- Med samlingen af børnene, så har vi alle specialisterne til rådighed, og dermed kan vi også intensivere den forskning, der kan være med til at give os ny viden.

Med pengene kan hospitalet oprette tre femårige professorater. Et i fosterterapi, et i rekronstruktionskirurgi og et i netop børne-hjertekirurgi.

Kompleks kirurgi

Når et barn bliver født og vokser op med for eksempel en hjertefejl, en medfødt misdannelse i nyre, urinveje eller mave-tarmkanel, så har barnet ofte brug for højt specialiseret undersøgelse og operation. I nogle tilfælde allerede i fostertilstanden.

quote Det er vi rigtig glade for. det at vi nu har mulighed for at følge op på vores hjertebørn. Vi kan mange ting i Danmark, som man ikke kan i udlandet. Fordi vi kan følge vores hjertebørn fra fødsel og op til voksenalderen.

Hanne Ravn, professor i  hjerteanæstesi - og intensivterapi, Rigshospitalet

Rigshospitalet er det eneste hospital i landet, der står bag den her form for højt specialiseret kirurgi på børn og unge op til 16 år. Det gælder inden for alle specialer.

Den højt specialiserede kirurgi er ofte kirurgi, som er meget kompleks. Der er store krav til teknologi og samarbejdsfunktioner - og ofte er der tale om, at patienten er indlagt i meget lang tid.

Opfølgning på hjertebørn

De tre nye professorater skal stå i spidsen for forskning, udvikling og undervisning inden for hjertekirurgi, fosterkirurgi og rekonstruktionskirurgi. Professor Hanne Ravn vurderer, at den nye donation nu giver mulighed for i højere grad at få viden om, hvad der sker for hjertebørnene i opvæksten. Altså i de år, der kommer efter operationen.

- Det er vi rigtig glade for, det  at vi nu har mulighed for at følge op på vores hjertebørn. Vi kan mange ting i Danmark, som man ikke kan i udlandet. Fordi vi kan følge vores hjertebørn fra fødsel og op til voksenalderen.

Professoraterne skal også være med til at tiltrække internationalt førende forskere. Derudover er målet at  videreudvikle hospitalets højt specialiserede børnekirurgske funktioner.

Så Rigshospitalet kan få et videnskabeligt kraftcenter i eliten, når det kommer til børnekirurgisk forskning.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

20100211-101901-6-1920x1307we

Situationen er ”ekstra desperat”: Værested mangler akut varmt tøj til udsatte kvinder

1813 Arkiv

play“Alt tyder på, at det bliver et stort julekaos med 1813 igen” - nu kræver politiker handling

Rotter

Ryddede forside på anerkendt magasin: Forskere fra KU bag banebrydende nyt om pattedyrs hjerner

RS-virus

”Situationen er kritisk”: Syge børn med RS-virus deler afdeling med for tidligt fødte


København


Forsiden lige nu

Se flere