Ikoniske almenboliger, hvor kun kunstnere må bo, fejrer 75 års jubilæum

De fredede rækkehuse, Atelierhusene, hvor kun billedkunstnere må bo, fejrer i år 75 års jubilæum. Det markeres med en ny fotobog.

Atelierhusene i Københavns nordvestkvarter kan i år fejre 75 år jubilæum. Nu udkommer en bog om de fredede bygninger. Foto: Jens Markus Linde

Det er ikke så ofte, man forbinder almenboliger med kunstnere og arkitektoniske seværdigheder.

Atelierhusene i Nordvest er dog undtagelsen.

Bygningerne gør sig særligt bemærkede ved at være et socialt boligbyggeri udelukkende forbeholdt kunstnere. 

Man skal være billedkunstner for at komme i betragtning til en af de 21 boliger. Sådan har det været i alle de år, bygningerne har eksisteret.

75 års-jubilæet markeres med en fotobog, som er blevet til med støtte fra boligselskabet fsb, der ejer husene, Landsbyggefonden og Realdania. Foto: FSB

Og er lige præcis 75 år.

Det markeres nu med en fotobog om de ikoniske kunstnerboliger på Grønnemose Allé. Bogen er blevet til med støtte fra boligselskabet fsb, der ejer husene, Landsbyggefonden og Realdania.

Forfatterne til bogen, der har fået den selvfølgelige titel ’Atelierhusene’ er Berlingskes kunst- og arkitekturanmelder Torben Weirup og arkitekten Jens Thomas Arnfred fra tegnestuen Vandkunsten. 

Kunstnerboligerne Atelierhusene er opført i 1943 af arkitekt Viggo Møller-Jensen.

Boligerne blev fredet af Kulturarvsstyrelsen i 1993, hvor Atelierhusene havde 50 års jubilæum. Fredningen betyder, at det ikke er tilladt at ændre på boligernes oprindelige arkitektoniske udtryk.

Boligerne udgøres af rækkehuse, der lægger sig på to sider af en lille sø i området ved Utterslev Sø. Der er i alt 21 boliger, og alle har et 35 kvadratmeter stort atelier, så de kreative hjerner kan få plads at boltre sig på. 

Foto fra et af rækkehusenes 35 kvadratmeter store atelier fra 1943. Foto: Vagn Hansen - Ritzau Scanpix

Foto fra opførelsen af husene i 1943. Foto: Vagn Hansen - Ritzau Scanpix

Atelierhusene ligger på Grønnemose Allé 21-49 i 2400 København NV. Foto: Google mapsTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?