Haveforening i beskidt slagsmål: Stævner kommune om kloak

I morgen begynder retssagen mellem Havebyen Mozart og Københavns Kommune. Forvaltningen vil tvinge havebyen til at anlægge regnvandskloakker for 12 millioner kroner.

I 24 år har Torben Chrisser Sørensen boet med sin hustru Lisbeth Jensen i havebyen Mozart i Københavns Sydhavn.

De har altid brugt tagrender, når regnvandet skulle ledes væk fra taget. Men det er ikke længere godt nok. Københavns Kommune nu tvinge foreningen til at etablere separat regnvandskloakering.

- Kommunens argument er, at vi spreder spildevandsforureningen ved at nedsive regnvand. Det er meningsløst og helt ude af proportioner, siger Torben Chrisser Sørensen til TV 2 Lorry.

quote Det virker helt molboagtigt at bruge så mange penge på det her projekt. Den økonomiske udgift står jo slet ikke mål med den miljømæssige gevinst.

Torben Chrisser Sørensen, beboer, HF Havebyen Mozart

Forurenet jord

Hans hustru bakker ham op.

- Det er jo helt forrykt altså, siger Lisbeth Jensen.

Haveforeningens huse ligger på forurenet jord. Derfor må spildevand i følge miljøbekyttelsesloven ikke sive ned i græsset via tagrenden. Det skal ledes væk via en separat kloak. Men en sådan løsning bliver dyr for beboerne. 12 millioner kroner vil det koste dem ialt. 150.000 kroner pr. hustand.

- 150.000 kroner! Det er jo en årsløn for en pensionist, siger Listbeth Jensen. 

En promille af spildevandsforureningen i området

Ifølge foreningen udgør regnvandet fra beboernes tage kun én promille af al spildevandsforurening fra det forurenede område, som blandt andet også tæller Valbyparken og Sydhavnstippen.

- Derfor virker det også helt molboagtigt, at bruge så mange penge på det her projekt. Den økonomiske udgift står jo slet ikke mål med den miljømæssige gevinst, siger Torben Chrisser Sørensen.

Foreningen har nu stævnet kommunen. Derfor ønskede Københavns Teknik- og Miljøborgmester, Morten Kabell heller ikke i dag at udtale sig om sagen. Men i et brev til haveforeningen i 2015 skriver han, at selvom han synes loven er usmidig, er hans forvaltning tvunget til at følge den.

- Kommunen læser loven forkert

Men ifølge haveforeningen kan kommunen godt give dem en dispensation indefor lovens rammer.

- Kommunen har fejlfortolket loven. Vi har både Miljøministeriet og Naturstyrelsens ord for, at man med den her lov i hånden, godt kan se bort for forhold af mindre betydning. Og det er jo netop tilfældet her, siger Torben Chrisser Sørensen.

Kommunen erkender selv, at det ikke giver de store miljømæssige gevinster at lave seperate kloakker til regnvandet fra foreningens tage. For al det regnvand, der falder i havebyens haver vil fortsat sive ned i undergrunden.

- Jeg kan sagtens stadig gå og vande mine planter med vand, som jeg har opsamlet i min vandtank fra tagrenden. Det er ikke ulovligt. Vandet rammer jo heller ikke kun taget. Det rammer jo også haven. Her kræves dog ikke separat kloakering. Men den regn som rammer taget, det er åbenbart meget problematisk. Det er jo helt godnat, siger Torben Chrisser Sørensen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik