Godt nyt for pendlere: Grænsekontrol mens toget kører

En ny aftale mellem Danmark og Sverige betyder, at grænsekontrollen nu kommer til at foregå i toget på vej over Øresund.

Nu kommer grænsekontrollen til at foregå under togturen. Foto: TV 2 Lorry - arkiv

Pendlere mellem Danmark og Sverige kan nu se frem til at bruge mindre tid på id-kontrol. 

Sverige og Danmark er blevet enige om aftale, som betyder, at den svenske grænsekontrol vil blive gennemført i togene på vej over Øresund i stedet for, at toget skal holde og vente i 10 minutter på den første station i Sverige.

Det oplyser Justitsministeriet.

- De svenske myndigheder har ikke ønsket at ændre ved ID-kontrollen, men har til gengæld foreslået, at svenske betjente tager toget til Københavns Lufthavn, skifter tog i retning mod Sverige og derpå udfører grænsekontrol i toget mod Sverige, skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse. 

På den måde kommer kontrollen til at foregå, når toget er kommet ind på svensk territorium, frem for mens toget holder stille på den første station i Sverige. 

Læs også Ekspert: Svensk id-kontrol går ud over pendlere

Pendlere sparer tid

- Den nye model for den svenske grænsekontrol giver mulighed for at spare de 10 min., som svensk politi i dag bruger på grænsekontrollen på første station i Sverige. Det vil være til gavn for passagererne – ikke mindst de hårdt prøvede daglige pendlere på strækningen, siger Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Justitsministeren håber dog stadig, at grænsekontrollen bliver helt afskaffet. 

- Det er id-kontrollen, der er hovedproblemet, men aftalen vil stadig være et skridt i den rigtige retning, siger justitsminister Søren Pape Poulsen (K). 

Der er ikke sat en dato på, hvornår det træder i kraft, da de sidste detaljer skal forhandles på plads. Men Justitsministeriet oplyser, at det bliver gennemført "inden for kort tid".

Læs også Millionregning for id-kontrol på togene

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik