Anonym donor smider en million: Omdiskuteret kæmpestatue på vej

En seks meter høj statue af Christian IV bliver en realitet til næste forår. Avis kalder det vanvid.

En seks meter høj statue af Danmarks tidligere konge Christian IV vil til næste forår rejse sig på pladsen foran Børsen ved siden af Christiansborg.

Statuen har i årevis været stærkt omdiskuteret, og planerne har været vendt og drejet i kommunens instanser.

Blandt andet i billedkunstudvalget, der tidligere har ment, at ”æstetikken er for monumental, og at placeringen af dette værk med tårnene ved siden af børstårnet ville virke malplaceret i byrummet".  

Københavns nye skulptur kan både ses som byens spejlbillede foran kongen eller som to forskellige skulpturer i én, forklarer kunstneren selv.
Københavns nye skulptur kan både ses som byens spejlbillede foran kongen eller som to forskellige skulpturer i én, forklarer kunstneren selv.
Foto: TV 2 Lorry

Statuen forestiller den - måske nok mest berømte - danske konge ved tre af hans kendte bygningsværker fra byen: Rundetårn, Børsen og tårnet på Rosenborg Slot.

Udover størrelsen - som under danske målestoksforhold vel nok er i iøjnefaldende - så springer de tre tårne ligeledes i øjnene, fordi de simpelt hen er vendt på hovedet.

'Diktator'-kongen

På bagsiden af dagens udgave af Politiken får statuen en hård medfart fra avisens journalist Henrik Vesterberg.

Han kalder projektet for ”vanviddet” og omtaler Christian IV, der reagerede i 59 år fra 1596, som en diktator.  

Statuen skal stå på pladsen foran Børsen ved siden af Christiansborg.
Statuen skal stå på pladsen foran Børsen ved siden af Christiansborg.
Foto: Komitéen til rejsning af monument af bygherren Christian 4.

Niels-Knud Liebgott, der er formand for komitéen bag Christian IV-projektet, mener dog, at diskussionen omkring projektet for længst er lagt graven. Han hæfter sig ved, at statuen er støttet af alle instanser i kommunen.

- Udformningen af skulpturen er bestemt ikke traditionel med tårnene, der vender nedad. Men det er jo kunstnernes opfattelse af, at her står kongen og spejler sig i sine bygningsværker. Den har jo været igennem flere kunstneriske komitéer, og i vores store komité sidder der også mange folk med stor forstand på kunst, som er positive. Mere har jeg altså ikke at sige til det, siger Niels-Knud Liebgott til TV 2 Lorry.

1,8 mio i donation

Selvom statuen gentagne gange har været genstand for kritik, er det alligevel lykkedes at få det seks meter store monument trumfet igennem, og finansieringen er ligeledes kommet på plads.

Blandt andet takket været en håndfuld gavmilde donationer, der løber op i alt 1,8 millioner kroner.

- Den største donation er anonym og ligger på en million kroner. Resten har vi fået via forskellige fonde. Så pengene er der, og statuen kommer, siger komitéformand Niels-Knud Liebgott.

Sådan kommer den seks meter høje statue til at se ud, når den er færdig.
Sådan kommer den seks meter høje statue til at se ud, når den er færdig.
Foto: Komitéen til rejsning af monument af bygherren Christian 4.

TV 2 Lorry talte tilbage i januar med kunstneren bag statuen, Hans Pauli Olsen. Den færøske kunstner har allerede lavet adskillige monumenter, og han forklarede, at han godt kan lide, hvis hans arbejde virker en smule uhåndgribeligt:

- Hvis folk ikke har set det før, så er det godt. For så bliver de nysgerrige. Så vil man interessere sig for det, i stedet for at det bare er en statue, forklarede han.

Da TV 2 Lorry i dag fanger ham på mobilen, oplyser at han forventer at have statuen færdig om et års tid. Da han i øjeblikket befinder sig i Kina, har han ikke læst dagens omtale i Politiken, og derfor har han heller ingen yderligere kommentarer. 

Her kan du se et tidligere indslag om den statuen og møde kunsteren bag den.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Klovn

Fortryder afslutning: Nu bliver det rigtig pinligt med gammelmands-problemer

fangekoret

playVideo: Tidligere indsatte overrasker Louise efter 25 år bag tremmer

Lysfestival5

playJesper er lysets mester – også udlandet har fået øje på ham

Dragør lodstårn

Over 100 år gammelt vartegn i fare for at rådne op

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere