Vraget borgmester kan skabe sensationen med nyt parti, vurderer kommentator

Det er ikke umuligt, at den mangeårige borgmester Ole Bjørstorp med sit nye parti Ishøjlisten kan nedbryde Socialdemokratiets dominans og snuppe borgmesterposten, vurderer politisk kommentator.

Ishøj er Socialdemokratisk hjerteland og byrådet en stensikker bastion for partiet siden det første kommunalvalg i 1943.

Men nu kan fredagens kulmination på et internt magtopgør i partiet muligvis bringe Socialdemokratiets forventede sejr ved efterårets kommunalvalg i fare og få højborgen på Vestegnen til at smuldre.

Det vurderer Politikens politiske kommentator, Kristian Madsen, efter Ishøjs mangeårige borgmester fra Socialdemokratiet, Ole Bjørstorp, har brudt med partiet og stiftet en ny lokalliste med navnet Ishøjlisten.

Bruddet er sket, efter Bjørstorp i efteråret sidste år blev vraget som spidskandidat ved det kommende valg efter en afstemning i partiforeningen, der i stedet pegede på rivalen Merete Amdisen som næste i en forudsigelig række af socialdemokratiske borgmestre i Ishøj.

- Man kan ikke afvise, at Ole Bjørstorp bliver borgmester. Før det her skete, var det ret forudsigeligt, hvad der ville ske i Ishøj: Merete Amdisen (S) ville vinde, og hun ville formentlig også få absolut flertal. Nu er det ret åbent – alene dét er en sensation, siger Kristian Madsen til TV 2 Lorry.

Internt magtopgør kørt af sporet

Hvad der før var et internt opgør, der boblede under partiets overflade, brød i efteråret ud i lys lue, da Ole Bjørstorp efter nederlaget til Merete Amdisen udtrykte sin mistillid til den nye spidskandidat og luftede idéen om at forlade partiet, han har repræsenteret som kommunalpolitiker i 40 år.

Siden skiftede Bjørstorp mening og meddelte, at han ville forblive socialdemokrat

Og så skiftede han mening igen.

Fredag formiddag detonerede borgmesteren gennem 20 år en kommunalpolitisk neutronbombe ved at annoncere, at han sammen med to andre nuværende medlemmer af byrådet for Socialdemokratiet og yderligere to andre fremtrædende socialdemokrater nu stifter partiet Ishøjlisten.

Merete Amdisen slog i efteråret sidste år Ole Bjørstorp af pinden som Socialdemokratiets spidskandidat ved det kommende kommunalvalg.
Merete Amdisen slog i efteråret sidste år Ole Bjørstorp af pinden som Socialdemokratiets spidskandidat ved det kommende kommunalvalg.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Alt kan ske på valgnatten

Og med det er der blæst til valgkamp i den lille kommune på Vestegnen – en valgkamp, der nu er helt åben.

Især valgnatten i november, når politikerne forsamles og forhandler om konstitueringen, efter valgresultaterne er løbet ind, har potentiale til at udvikle sig overraskende, vurderer kommentatoren.

- Men meget afhænger jo også af konstitueringen. Måske kan det lykkes for Bjørstorp at samle alle partierne uden om Socialdemokraterne, siger Kristian Madsen.

Men man må dog fortsat antage, at Socialdemokratiets spidskandidat, Merete Amdisen, er favorit til at støde Ole Bjørstorp fra tronen.

- Mere populær er Bjørstorp jo heller ikke. Men det er svært at forestille sig, at Socialdemokratiet får absolut flertal nu, hvor Bjørstorp stiller op med en ny liste, siger Kristian Madsen.

Et kommunalvalg, der før lignede et socialdemokratisk slam dunk, er nu pivåbent, mener Kristian Madsen, der er politisk kommentator hos avisen Politiken.
Et kommunalvalg, der før lignede et socialdemokratisk slam dunk, er nu pivåbent, mener Kristian Madsen, der er politisk kommentator hos avisen Politiken.
Foto: Thomas Willads/TV 2 Lorry

Ondt blod mellem bykonge og ny spidskandidat

Absolut flertal har Socialdemokratiet ellers haft i byrådet i Ishøj de seneste mange årtier. Vi skal helt tilbage til valget i 1981 for at finde en periode, hvor partiets byrødder ikke udgjorde et flertal af de valgte kommunalpolitikere.

Og udsigten til et vingeskudt Socialdemokratiet ved valget til november kan især ende med at komme de andre partier til gode, spår Kristian Madsen.

- Det bliver sindssygt spændende – der er ondt blod mellem de mennesker. Og den store risiko er, at folk kigger på det og tænker: ”Jeg gider ikke stemme på nogen af dem. Nu må vi have noget helt andet”, og måske begynder at kigge til SF eller andre partier, siger Kristian Madsen og fortsætter:

- Så alt er oppe i luften.

Ole Bjørstorp har været borgmester i Ishøj Kommune siden 2001 og er dermed en af de længst siddende borgmestre i landet. Han nåede at repræsentere Socialdemokratiet i kommunalpolitik i 40 år.

Internt S-kaos i Ishøj

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Brigitte Klintskov Jerkel

Politiker ramt af blodprop i hjernen – nu venter langvarig sygeorlov

Coronavirus grafik

Borgmester og blå blok taler dunder mod model for nedlukning: "Skrot den fuldstændig"

Nye retningslinjer for altaner

Altan-debatten raser og nye regler forhandles: Beboere frygter det værste

tomas breddam

Kaffetørstig borgmester inviterer borgerne til møde

Ishøj

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere