"Et forsøg på snyd" før drama-valg i S: Samme kreditkort oprettede 33 medlemskaber

Socialdemokratiets partisekretær kalder sagen for “kedelig”.

Mystikken bredte sig sidste efterår i den lokale socialdemokratiske partiforening i Ishøj, da der på bare én uge var 45 nye indmeldelser i partiet i den lille vestegnskommune.

Af dem var 33 personer blevet meldt ind i Socialdemokratiet i Ishøj ved hjælp af samme ip-adresse og samme kreditkort med meget kort tids mellemrum på to døgn.

Det oplyser blandt andre formand for Socialdemokratiet i Ishøj, Henning Bjerre, til TV 2 Lorry.

- Der var påfaldende mange. Og så vidt jeg ved, var der kun navne med anden etnisk baggrund end dansk, siger Henning Bjerre til TV 2 Lorry.

Efter et kaotisk år med interne opgør var der samtidig kun kort tid til, at foreningen skulle vælge enten borgmesteren gennem næsten 20 år, Ole Bjørstorp, eller udfordreren Merete Amdisen som ny spidskandidat til kommunalvalget i november 2021.

quote Det var et forsøg på at snyde afstemningssystemet,

Henning Bjerre, formand for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj

I den lokale partiforening blev der derfor indkaldt til møde for at afværge et eventuelt forsøg på at fuske med resultatet af det afgørende valg.

Forsøg på snyd

Socialdemokratiets centrale partikontor var også blevet opmærksomme på sagen, og de forsøgte at komme i kontakt med de 33 personer gennem det centrale indmeldingssystem, for at få bekræftet deres ønske om medlemskab. Kun fire fastholdt deres anmodning, mens de 29 resterende aldrig gav lyd fra sig, oplyser Henning Bjerre.

- Vi nåede at få det stoppet før afstemningen, men det var et forsøg på at snyde afstemningssystemet, siger han.

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger blev sagen bragt op på et bestyrelsesmøde få dage efter, at de 33 indmeldelser blev oprettet. Siden da har der ikke været lignende mystiske indmeldelser.

Det dramatiske valg om at blive borgmesterkandidat var kulminationen på et langt, internt magtopgør i partiet. Det endte med en klar sejr til Merete Amdisen - 206 stemmer mod Ole Bjørstorps 96. Den tredje kandidat i afstemning, Annelise Madsen, fik 67 stemmer. 

Men med et tættere valgresultatet kunne de 33 nye indmeldelser altså have været udslagsgivende, hvis ikke det var blevet opdaget i tide.

"En kedelig ting"

I Socialdemokratiets centrale partikontor kaldte partisekretær, Jan Juul Christensen, det for "uregelmæssigheder", da Ekstra Bladet skrev om sagen i oktober sidste år. 

I dag har han ikke kendskab til de nye oplysninger om, at samme kreditkort og ip-adresse har forsøgt at melde 33 personer ind.

- Det er nyt for mig. Men jeg skal ikke kunne sige, om andre i organisationen ved det, siger han til TV 2 Lorry.

quote Hvis det er rigtig, som du beskriver det, så er det da en kedelig ting

Socialdemokratiets partisekretær, Jan Juul Christensen

Hvad er din holdning til det?

- Hvis det er rigtig, som du beskriver det, så er det da en kedelig ting. Det er jo sådan, at når man melder sig ind i et politisk parti, så skal man jo gøre det, fordi man deler værdigrundlag med partiet. Det er man jo nødt til at gøre enkeltvis og individuelt, siger Jan Juul Christensen.

Giver de her nye oplysninger dig indikationer om, at nogle ville påvirke borgmesterkandidat-valget?

- Nej, det kan jeg ikke sige noget om. Jeg vil ikke motivforske på det.

Hvad har I gjort for at sikre, at det ikke sker igen?

- Vi har en udstrakt tillid til, at folk ønsker at være medlemmer, når de melder sig ind. Og at de gør det, fordi de deler vores værdigrundlag. Men så er det klart, at vi - ligesom i sagen i Ishøj - holder øje med, om det virker ekstraordinært, når nogle oplever at få mange indmeldelser. 

- Normalt har man et rimeligt flow med indmeldelser og udmeldelser henover et år. Og så er det i høj grad også op til de lokale partiforeninger at holde øje med, om der måtte være noget, der opleves som uregelmæssigheder. I forbindelse med sagen i Ishøj har man jo også haft et valgudvalg, som skal holde øje med det valg, der skulle foregå af borgmesterkandidaten, siger Jan Juul Christensen.

Mens Merete Amdisen nu er valgt som spidskandidat for Socialdemokratiet i Ishøj, er det endnu uklart, om Ole Bjørstorp agter at stille op til kommunalvalget næste år. Han har endnu ikke meldt sig som kandidat hos partiforeningen, oplyser formand, Henning Bjerre.

Sidste frist er 12. februar. 

Internt S-kaos i Ishøj

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

ond kø

Miljøhensyn kan stoppe motorvej til Hillerød - politikerne er splittede

Bertel2

Bertel Haarder takker af: Her er 9 nedslag i hans lange karriere

20200917-173607-L-1920x1277we

Her er de 12 sager: Advokatundersøgelse afslører Frank Jensens krænkelser

20191107-180758-5-1920x1280we

Partier kræver brev i fredningssag tilbagekaldt: "Retssikkerheden er på spil"

Ishøj

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere