Vraget bykonge dropper Socialdemokratiet og stifter nyt parti

Ole Bjørstorp har været socialdemokratisk borgmester i Ishøj siden 2001, men blev vraget som spidskandidat for partiet i 2020.

Borgmester i Ishøj Kommune og bykonge i 20 år, Ole Bjørstorp, har meldt sig ud af Socialdemokratiet.

Samtidig stifter han nu en ny lokalliste, Ishøjlisten, og fortsætter som borgmester. 

Det oplyser Ishøjlisten i en pressemeddelelse.

Ole Bjørstorp blev sidste år efter et langvarigt og barskt internt opgør i partiet vraget som Socialdemokratiets borgmesterkandidat til det kommende kommunalvalg i november - men valgte at fortsætte som borgmester. 

Det er ikke kun Bjørstorp, der forlader Socialdemokratiet. 1.viceborgmester Sengül Deniz, gruppeformand Johnna Stark, formand for Ungerådet Milishia Moradi og bestyrelsesmedlem Steen Skovhus.

De oplyser i pressemeddelelsen, at de "ikke længere kan se sig selv i Socialdemokratiet i Ishøj." 

quote Vi synes ikke, vi havde de fælles veje

Johnna Stark, Ishøjlisten

- Vi har nu besluttet os for at gå ud og lave noget andet og melder os ud af Socialdemokratiet. Vi har ikke barslet længe med konkret planer - men den har da luret i baghovedet noget tid.

- I Socialdemokratiet har vi været i gang med et mæglingsforløb, som vi håbede på var positivt. Vi skulle lære at finde fælles veje i gruppen med en mægler i front. Men vi synes ikke, vi havde de fælles veje i lørdags, da det sidste mæglingsforløb sluttede, siger Johnna Stark, der er nu er medlem af Ishøjlisten, til TV 2 Lorry.

Rival: Den rigtige beslutning

I december 2019 blev den socialdemokratiske byrådsgruppe splittet i to, da daværende gruppeformand, Merete Amdisen, blev væltet. 

Hun blev dog valgt som Socialdemokratiets spidskandidat til kommunalvalget på bekostning af Ole Bjørstorp sidste år. 

Hun siger ærgrer sig over, at miste flere mangeårige medlemmer af partiet, “som har ydet et stort stykke arbejde”.

- Det er medlemmernes beslutning, at jeg skal stå i spidsen for Socialdemokratiet ved næste valg, og hvis de ikke ønsker at respektere den beslutning, så er det det rigtige valg, de har truffet, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry. 

- Hvis man ikke kan se sig selv på det socialdemokratiske hold, må man gøre sin stilling op, siger hun. 

- I deres pressemeddelelse tilkendegiver de, at personlige konflikter står i vejen for et samarbejde. Vi er ikke markant uenige politisk.

- Jeg skal være den første til at beklage, at de er med til at svække Socialdemokratiet med det her. Det er synd for Socialdemokratiet, men det sætter os i stand til at arbejde frem mod et godt valg med et ønske om at samarbejde i byrådet, siger Merete Amdisen til TV 2 Lorry. 

quote Hvis man ikke kan se sig selv på det socialdemokratiske hold, må man gøre sin stilling op

Merete Amdisen

Siden foråret 2020 har tidligere Roskilde-borgmester Poul Lindor Nielsen og partisekretær, Jan Juul Christensen, forsøgt at mægle mellem de to grupper.

Så sent som i sidste weekend har den tidligere socialdemokratiske minister Pia Gjellerup forsøgt at mægle mellem parterne, men heller ikke denne gang er det lykkedes.

Det overrasker derfor formand for den socialdemokratiske partiforening i Ishøj, Henning Bjerre, at Ole Bjørstorp med følge nu forlader partiet. 

- Der var ikke nogen, der sagde noget der. Derfor virker det lidt overraskende, at man nu melder sig ud og laver en Ishøjliste, siger Henning Bjerre. 

Hvordan ser du den kommende valgkamp mod Ole Bjørstorp: 

- Vi skal ikke bruge tid på at svært Ole Bjørstorp til. Han må forklare over for vælgerne, hvorfor han har brudt med Socialdemokratiet, siger Henning Bjerre.

Lynanalyse fra politisk kommentator på Politiken, Kristian Madsen

En svær beslutning

TV 2 Lorry arbejder på at få en kommentar fra Ole Bjørstorp. Johnna Stark siger dog til TV 2 Lorry, at valget om at melde sig ud ikke har været let. 

- Det har været en svær beslutning. Særligt for nogle af de andre, som har været S-medlemmer i endnu længere, siger Johnna Stark.

Hun hoppede ved kommunalvalget i 2017 fra SF til Socialdemokratiet. 

- Jeg er ked af, at det nået dertil. Jeg havde håbet på, at man kunne gå ind og præge udvikling i byen og Socialdemokratiet, da jeg trådte ind i gruppen. Men det kunne jeg ikke.

Hun lægger ikke skjul på, at det er personlige disputser frem for politiske, der nu har banet vejen for udmeldelsen fra Socialdemokratiet.

- Det skal være rart at gå til møder, og man skal føle, at man har venner og ikke fjender. Hvis det er personfnidder, fremmer vi ingenting. I bund og grund er det meget de personlige trin, som vælger, at vi går, siger Johnna Stark.

Fjerner flertal i byrådet

Splittelsen af Socialdemokratiet og dannelsen af Ishøjlisten betyder, at socialdemokraterne ikke længere har absolut flertal i byrådet.

Socialdemokratiets gruppe er dermed reduceret til otte medlemmer mod tidligere 11 medlemmer. Der sidder i alt 19 medlemmer i byrådet.

Ole Bjørstorp er dog som borgmester i undertal i det magtfulde økonomi – og planudvalg. Her har Socialdemokratiet nu tre medlemmer, mens Dansk Folkeparti, SF, Venstre og nu Ishøjlisten hver har ét medlem.

Internt S-kaos i Ishøj