Få penge og spar CO 2 - der er pant på juice-flasken

1. november giver saft- og juiceflasker pant, når du afleverer i pantmaskinen. De forventede 52 millioner flasker kan spare os for 5.700 ton CO 2

 

Hold øje med pantmærket på juice, saft, most og smoothies - for nu kan der tjenes penge på dem også. Og spares CO2

- Fra 1. juli kan man begynde at opleve det, men det er først en pligt fra 1. november i år.  Og det betyder, at vi skal indsamle 52 millioner yderligere i Danmark. Til genanvendelse til nye flasker igen og igen, siger en begejstret Heidi Schütt Larsen, Vicedirektør og direktør for cirkulær økonomi, Dansk Retur System.

I forvejen samler Dansk Pant System 1,4 milliarder pant-emner ind om året. Med de nye flasker kommer de op på knap to milliarder flasker, dåser og plastflasker.

Efter den 1. november er det ikke længere tilladt for producenterne at sætte produkterne på markedet uden pant.

Du kan dog stadig støde på flasker uden pant. Der ligger en aftale om, at butikkerne skal have mulighed for at sælge ud af deres lagre for at undgå madspild.

I vores nye serie "Hvem ta´r skraldet?" følger vores journalist efter pant- og glasaffaldet og finder ud af, hvor det kommer hen, og hvad det genanvendes til.

Så meget CO 2 kan der i runde tal spares ved genanvendelse af 1 kg materiale, du har sorteret der hjemme:

Få de sidste dåser med

Pantsystemet er det, der kaldes genanvendelse i verdensklasse. Men det kan faktisk godt blive bedre. For der mangler nogle flasker i regnskabet:

- Selv om danskerne er verdens bedste til at aflevere, så er det stadig kun 9 ud af 10 der kommer tilbage til os. Det bliver til 140 millioner flasker om året, vi mangler - det er meget. Tænk bare, hvis vi kunne gøre det de få procent bedre, så ville det gavne miljøet og klimaet meget, siger Heidi Schütt Larsen.

Gættet er, at vi forbrugere får smidt nogle af vores flasker og dåser i skraldespanden. Og at de ender i restaffaldet, som brændes på f. eks. Vestforbrænding og på Amager Ressource Center (ARC). Og det er en dårlig ide. For aluminiumet fra dåserne stopper den store ovn på forbrændingen, og den er dyr at rense. Glasset spildes - i stedet for at blive til nye flasker.

Afleverer vi vores flasker og dåser til pantsystemet, så undgår vi at grave råstoffer op af jorden og sparer dermed mange ressourcer.

Dansk Retur System kaldes verdens bedste - 1,4 milliarder pant-emner samles ind om året.
Dansk Retur System kaldes verdens bedste - 1,4 milliarder pant-emner samles ind om året.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

Hvad kan jeg aflevere?

Du kan aflevere alt med pantmærker og få pant. I dag er det både øl- og sodavandsdåser, glas- og plastflasker. 

Glas fra syltetøj og vinflasker er der ikke pant på. De skal i glascontaineren og bliver til nye flasker og glas hos Ardagh/Holmegaard A/S i Holmegaard på Sjælland. De laver 700 millioner glas-enheder om året af genbrugsglas. 90 procent af en grøn flaske er genanvendt. For det hvide glas er det 72 procent.

Også de dåser, der ikke er pant på, skal vi aflevere, siger professor Thomas Fruergaard Astrup fra DTU MILJØ, Institut for Vand og Miljøteknologi, der er specialist i miljø og genanvendelse:

- Nogen gange køber vi nogle dåser i nogle andre lande. Dem kunne man godt sørge for at få med. Og hvis man ikke putter dem i pantsystemet, så kan man putte dem i metal, så de i hvert tilfælde bliver genanvendt, siger han.

Så meget nytter det:

Også de sidste plastflasker uden pant skal vi forbrugere holde op med at smide ud - de skal selvfølgelig sorteres som plast.

Se reglerne for hvad du kan aflevere her

 

 

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

Torsk i Øresund

Snart bliver det lettere at få torsk på krogen i Øresund

Højkvandsport i Køge

Højvandsport skal beskytte Køge mod oversvømmelser

Affaldsindsamling

Nu skal der samles affald: Danmark i kamp mod take-away-emballage

flagermus

Flagermus skaber koks om længe ventet vejprojekt, der skal løse årtiers køkørsel

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere