Billeder fra det befriede København er fundet i britisk arkiv

En kvindelig, amerikansk Vogue-fotograf tog billeder af livet i dagene efter befrielsen i København. Nu kan de for første gang ses fra på fredag.

01:18

Britiske sejlere ved Den lille Havfrue i 1945. Video: Tilhører Lee Miller Archives

Engelske soldater, der står ved den lille havfrue, en flok børn på gaden foran en frisør og Dronning Ingrid med et par af prinsesserne på gåtur med barnevognen.

Alle fotos taget i København i den sidste del af anden verdenskrig af den amerikanske Vogue-fotograf Lee Miller. En særlig kvinde, der arbejdede som krigsfotograf så forskellige steder som i tyske koncentrationslejre og i yndige København. 

Billeder bliver nu udstillet på Nationalhistorisk Museum på Frederiksborg slot.

Læs også Kæmpe-elementer til bro generer trafikken: Vil forstyrre et helt år

01:34

Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum, fortæller, at billederne nær var blevet glemt, fordi Lee Miller var så traumatiseret efter krigsoplevelserne. 

Luk video

Aldrig udstillet før

Billederne var nær blevet glemt, fordi Lee Miller var så mærket efter krigstiden, at hun gemte fotografierne langt væk og slet ikke ville tale om sine oplevelser. Det var først efter hendes død i 1977, at hendes søn fandt alle hendes negativer. 

Lee Miller var en af det 20. århundredes mest bemærkelsesværdige kvinder. Hendes arbejde bag kameraet - som modefotograf, kunstner og krigskorrespondent –  har givet hende en stor plads i eftertiden.

Lee Millers dokumentation af det befriede Danmark skal ses i perspektivet af, at hun forinden har oplevet flere af fronterne i den frygtelige krig og al for megen ødelæggelse og menneskelig elendighed

Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum

Under anden verdenskrig trodsede hun ordren om at vende hjem til USA og blev krigsfotograf for magasinet Vogue. Det blev starten på mere end fem års dokumentation af livet i Europa under anden verdenskrig.

I 1944 følger Lee Miller de amerikanske tropper på D-dag. Ved fronten vel af mærke. Senere er hun førstehåndsvidne ved en række øvrige dramatiske fronter, og hun skaber stor opmærksomhed omkring sig selv, da hun i slutningen af krigen lader sig fotografere i Hitlers badekar af fotografen David E. Scherman, der arbejder for magasinet Life.

Lee Millers billeder fra Danmark har aldrig tidligere været udstillet, og kun et fåtal af dem har været bragt i britisk og amerikansk Vogue. 

Prinsesse Benedikte, Prinsesse Margrethe og Prinsesse Ingrid. Foto: Tilhører Lee Miller Archives

Tom Smitch, en britisk faldskærmssoldat, giver autografer,  Foto: Tilhører Lee Miller Archives

Carlsbergbryggeriet i 1945.  Foto: Tilhører Lee Miller Archives

Danmark i modsætning til krigens rædsler

- Det har været et spændende arbejde at finde frem til så mange historiske fotos fra tiden kort efter besættelsens ophør. Lee Millers dokumentation af det befriede Danmark skal ses i perspektivet af, at hun forinden har oplevet flere af fronterne i den frygtelige krig og al for megen ødelæggelse og menneskelig elendighed, fortæller Mette Skougaard, direktør på Det Nationalhistoriske Museum. 

01:00

Hør hvordan Lee Miller oplevede de danske j'ders hjemkomst efter krigen og om den dag garden igen kunne gå gennem Københavns gader.

Luk video

Lee Miller kom til Danmark fra Tyskland i bil, og hendes billeder og noter fra opholdet i Danmark fortæller, at hun ankom den 20. maj og rejste igen den 10. juni. De fleste af hendes fotografier er optaget i København, men fotos af idylliske danske bondegårde bevidner, at hun også kom uden for byen, og det kan dokumenteres, at hun har været ved Ledreborg Slot ved Lejre, samt at hun besøgte Korsør.

Udstillingen åbner for publikum på fredag.

Det Nationalhistoriske Museum

Museeet har ligget på Frederiksborg Slot siden 1878. Museet blev oprettet på initiativ af Carlsbergs grundlægger, brygger J.C. Jacobsen, og drives i dag som en selvstændig afdeling af Carlsbergfondet.

Det Nationalhistoriske Museum fortæller 500 års danmarkshistorie gennem en rig samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri.

Læs også I dag kan du opleve masser af fly over København

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?