Historisk terrorsag om syrienskriger indledt med pizzastrid

En stor pizzagæld og en pizzeriabrand var omdrejningspunkterne, da der torsdag blev taget hul på den første danske retssag mod en formodet syrienkriger.

 På den første dag i en historisk retssag mod en 24-årig formodet syrienkriger lå fokus det meste af tiden på alt andet end den militante gruppe Islamisk Stat (IS). Det skriver Ritzau torsdag.

Den 24-årige mand er - ud over terrortiltalen - nemlig tiltalt for en række mindre forhold, og det var dem, der torsdag blev behandlet ved Retten i Glostrup.

Her forelagde senioranklager Natalja Lindberg indledningsvis sagen og gjorde det klart, at de tre første forhold, der drejer sig om tilslutning til IS, ikke ville blive berørt på retssagens første dag - og heller ikke bliver det, når sagen fortsætter tirsdag.

Den tiltalte er en 24-årig dansktyrker, der inden sin anholdelse i marts sidste år drev et pizzeria i Tune vest for København. Og det var netop dette pizzeria, der i høj grad dannede rammen for anklagerne på den første dag i sagen.

Her er den tiltalte anklaget for at have truet en ældre stamkunde i pizzeriaet, fordi vedkommende over to år havde oparbejdet en stor gæld.

Kunden ved navn Poul vidnede torsdag i retten iført hospitalstøj og i kørestol.

- Jeg lærte ham (den tiltalte, red.) at kende gennem pizzeriaet, hvor han bragte mad ud til mig. Jeg endte med at få en gæld på 19.000 kroner, sagde vidnet ifølge Ritzau og fortsatte:

- Han var meget flink i starten, men en dag ville han have mit Mastercard for at hæve nogle penge. Og jeg blev nødt til at give ham kortet, for jeg var bange for ham.

Ud over anklagen om tvang og trusler er manden blandt andet også tiltalt for at være hjernen bag en brand på et konkurrerende pizzeria.

Og torsdag var den terrortiltaltes tidligere pizzeriarival indkaldt som vidne.

Han fortalte, at en ung mand, CP, angiveligt skulle være blevet lovet 3000 kroner fra den tiltalte for at sætte ild på hans pizzeria, Figaros Pizza og Kebabhouse.

Den tiltalte blev anholdt i marts sidste år, da han ifølge anklageskriftet endnu engang var på vej til Syrien for at tilslutte sig IS.

Retssagen mod den terrortiltalte er den første af sin slags i Danmark, og den vil formentlig blive en rettesnor for fremtidige sager mod syrienkrigere, skriver Ritzau.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Mand anholdt for skyderi i Brøndby Strand

playMand ramt af skud i Brøndby Strand - 34-årig fængslet

nedim_yasar.jpg

Dømte mænd vil frifindes for drab på radiovært Nedim Yasar

kulde frost vinter vinterbadning

playVinterbadere sigtet for at mødes i sø

bilbrande vestegnen gladsaxe og ishøj d. 17 januar 2021

Travl nat: Politiet rykker ud til flere bilbrande

Glostrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere