Beredskab får mange henvendelser om uafbrændte sankthansbål

Mange borgere er i tvivl om, de må brænde deres sankthansbål af.

Man må kun brænde sankthansbål af på Sankthansaften. Men det er der mange, der er i tvivl om. Foto: Martin Sylvest - Ritzau Scanpix

Her mere end to måneder efter Sankthansaften ligger mange borgere inde med et større sankthansbål, de endnu ikke fået brændt af på grund, fordi der var afbrændingsforbud den 23. juni.

Det har den seneste tid resulteret i en række henvendelser til Frederiksborg Brand & Redning, som hyppigt bliver spurgt, om man må brænde sit sankthansbål af, nu hvor afbrændingsforbuddet er blevet ophævet.

- Vi har fået en del henvendelser og svaret er det samme: Nej, det må man ikke, siger Jimmy Andersen, der er indsatsleder hos Frederiksborg Brand & Redning.

Man må nemlig kun brænde sankthansbål af på Sankthansaften, forklarer han.

- Sådan er bekendtgørelsen. Det er ikke tilladt andre dage på året, siger Jimmy Andersen.

Læs også Trods afbrændingsforbud: Se de kreative sankthansbål

Kør det på genbrugstationen 

Indsatslederen anbefaler i stedet, at man kører sit bål på genbrugsstationen eller gemmer det til næste år.

- Men det forudsætter, at det ikke indeholder alt godt fra havet. Man må eksempelvis ikke brænde bildæk eller byggeaffald af, hvilket vi tidligere har set, at nogle gør. Det skal primært bestå af haveaffald, siger Jimmy Andersen.

Et sankthansbål må primært bestå af haveaffald. Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

Hvad angår øvrig afbrænding af haveaffald, så gælder de samme regler som før forbuddet.

For både Egedal, Frederikssund, Furesø, Halsnæs, Hillerød og Gribskov Kommuner gælder det, at afbrænding af haveaffald ikke er tilladt, hvis du bor i byzone.

Frederikssund, Halsnæs, Hillerød og Gribskov Kommuner er det dog tilladt at brænde haveaffald af i landzoner i perioden 1. december til 1. marts i mindre omfang. 

Du må altså ikke lave bål med haveaffald i denne periode, men det er som altid (når der ikke er udstedt afbrændingsforbud, red.) tilladt at bruge grill og brænde rent og tørt træ af på særligt indrettet bålplads - eksempelvis bålfad, lejrbål eller snobrødsbål.

Alle henvendelser vedrørende afbrænding og bortskaffelse af haveaffald skal henvendes til kommunen.

KORT OG GODT – SÅDAN MÅ DU GERNE BRUGE ILD

  • Du må gerne grille
  • Du må gerne tænde op i dit bålfad
  • Du må gerne lave bål til snobrød eller hygge - du skal bare huske, at du her kun må afbrænde rent og tørt træ, grillbriketter eller trækul og altså ingen haveaffald.
  • Du må gerne lave Sankt Hans bål den 23. Juni - men kun på denne dag, og det skal primært bestå af haveaffald.
  • Du må gerne bruge ukrudtsbrænder - men vær forsigtig!
  • Husk, at der er nogle afstande, der bør overholdes og nogle forholdsregler, du bør tage ved enhver form for brug af åben ild. Dem kan du læse mere om HER.
Kilde: Frederiksborg Brand & Redning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik