Søn af skaber af elefanthus: "Skrækkeligt, hvis det rives ned"

Det gamle elefanthus i Københavns Zoo står til nedrivning. Det bekymrer familien til den afdøde skaber af huset, der mener, at det gamle hus skal leve videre.

Flemming Rosenkildes far var en kendt mand.

Selvom ikke mange kender navnet P.A. Rosenkilde Gram i dag, så kender mange hans værk - det gamle elefanthus i Københavns Zoo, der blev bygget i 1924.

quote Når jeg ser elefanthuset, bliver jeg rørt i hjertet og stolt af, at jeg har noget familie, der har skabt noget bevaringsværdigt og smukt at se på.

Flemming Rosenkilde, søn af P.A. Rosenkilde Gram

Det står nu til at blive revet ned til fordel for et nyt, moderne panda-anlæg.

Det har fået Flemming Rosenkilde, hans datter Annette Rosenkilde og flere af P.A. Rosenkilde Grams oldebørn til at skrive indsigelser til Frederiksberg Kommune. For de ønsker absolut ikke, at deres forfaders bygning skal forsvinde:

- Det er to år siden, jeg sidst var i Zoo, og når jeg ser elefanthuset, bliver jeg rørt i hjertet og stolt af, at jeg har noget familie, der har skabt noget bevaringsværdigt og smukt at se på. Det er jo historie. Det er synd, at det skal forsvinde til fordel for et moderne panda-par, der er sendt retur til Kina om ti år. Så kan man jo ikke genopføre elefanthuset, siger Flemming Rosenkilde. 

Her er nogle af de gamle avisklip, som Flemming Rosenkilde har gemt fra tiden, hvor elefanthuset blev bygget.
Her er nogle af de gamle avisklip, som Flemming Rosenkilde har gemt fra tiden, hvor elefanthuset blev bygget.
Foto: Privatfotos

Et enigt udvalg klar til nedrivning

Mandag skal By- og Miljøudvalget på Frederiksberg beslutte, om elefanthuset skal rives ned.

TV 2 Lorry har talt med partierne, og der er et flertal for nedrivningen, selvom elefanthuset er bevaringsværdigt. 

Det ærgrer Flemming Rosenkilde, der har haft gratis adgang til Zoo hele sit liv.

- Jeg synes, det er fint nok med nye bygninger, men man bør ikke opføre dem på bekostning af noget, der har kulturel værdi. Derfor vil jeg gøre, hvad jeg kan for at støtte elefanthuset, siger Flemming Rosenkilde.

Der nåede at bo elefanter i huset i 93 år. I 2008 rykkede Zoos elefanter over i nye lokaler designet af arkitekten Norman Foster. Elefanthuset og tårnet er de to eneste bygninger i Zoologisk Have, der har høj bevaringsværdi.

 Elefanthus hyldet i ind- og udland

Her er nogle af de gamle avisklip, som Flemming Rosenkilde har gemt fra tiden, hvor elefanthuset blev bygget.
Her er nogle af de gamle avisklip, som Flemming Rosenkilde har gemt fra tiden, hvor elefanthuset blev bygget.
Foto: Privatfotos

Selvom Flemming Rosenkilde først er født i 1930, seks år efter elefanthuset blev bygget, har han gemt gamle avisklip i sit hjem i Espergærde fra 1914, hvor hans far oprindeligt tegnede elefanthuset.

Her fremgår det, at P.A. Rosenkilde Gram vandt en kunstkonkurrence i 1921, og hans tegninger blev udstillet på Kunsthal Charlottenborg, som det hedder i dag.

- Jeg husker det som om, han var stolt af det. Han fik meget ros for huset. Jeg har en hel mappe af omtaler af elefanthuset fra både indland og udland. Det er et klenodie fra den tid. Man kan jo stadig bruge det. 

Zoologisk Have har oplyst, at man har lavet detaljerede analyser af de fremtidige anvendelsesmuligheder for det gamle elefanthus, og det er ikke muligt at bruge det til eksempelvis restaurant og konferencecenter. Det koster simpelthen for meget i forhold til prisen for at restaurere bygningen, oplyser Zoo. 

Der har været mange kritiske røster efter Københavns Zoo meldte ud, at de vil rive det 93 år gamle elefanthus ned. Men selvom elefanthuset er bevaringsværdigt, så skal det fjernes, hvis der skal blive plads til den helt nye satsning i Københavns Zoo - et stort udendørs område til pandaer.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

"Det er både sundt og nærende for vores fælles forståelse af hinanden og vores kultur at få indblik i de andres sprog," siger sprogforsker Michael Ejstrup.

Forskningsprojekt søger dialekter: "Nordsjællandsk er en af de mest diverse ting indenfor sprog"

Tegning af Moen bynavne

Har du også undret dig? Her er forklaringen på sære bynavne i Lorryland

60_percent

playDigteren Peter Laugesen om klimaforandringerne: Det er trist at være magtesløs tilskuer

Bakken

playBakken får ny forlystelse - bliver den første af sin slags i Nordeuropa

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere