Pandaerne har fået dansk opholdstilladelse

Den dansk-kinesiske panda-aftale er nu endelig. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har underskrevet aftalen i Folkets Hal i Beijing.

Pandaen er en særlig sagnomspunden skabning.

Skovens eneboer er elsket af mennesker verden over for sin barnlige fremtoning. Men den er samtidig en af klodens mest truede dyrearter, da bambusskovene i Kina forsvinder, og et symbol på verdensnaturfondens kamp for naturen. 

Der er ikke mange muligheder  for at opleve det sky dyr på tæt hold - og slet ikke i Europa, hvor den kun findes i ganske få zoologiske haver. Men nu er det endelig officielt; Danskerne får muligheden. 

Det er lykkedes at overtale det officielle Kina til at låne Danmark to dyr, og aftalen er efter 3 års venten blevet underskrevet under en ceromoni med stor pressebevågenhed i Folkets Hal i Beijing, Kina. 

Her underskrev miljø- og fødevarerminister Esben Lunde Larsen den politiske del af aftalen under overværelse af statsminister Lars Løkke Rasmussen og den kinesiske premierminister Li Keqiang.

Mange års forhandlinger

Med i handelen er danskernes ret til at eksportere varmebehandlet svinekød og pølser til kineserne. 

- Underskriften er den foreløbige kulmination på mange års arbejde og forhandlinger. Kontrakten udgør samtidig grundlaget for det fortsatte samarbejde, så det er lidt af en milepæl, vi står med her, siger adminstrerende direktør Steffen Stræde i en pressemeddelelse. 

 
 
Foto: København Zoo

Næste opgave er at finde investorer til pandaanlægget, der kommer til at koste omkring 125 millioner kroner. 

Det er BIG Architects og Schønherr Landskabsarkitekter som har tegnet det kommende pandaanlæg, der skal stå klar i slutningen af 2018, hvor de to pandaer flytter til Danmark. 

Ikke længere truet men sårbar

Formodningen er, at der på verdensplan findes omkring 3.000 vildtlevende pandaer i de omkring 40 reservater i Kina. Dermed er bamsen ikke længere en truet men blot en sårbar art. 

Det skyldes, at Det Internationale Forbund for Bevarelse af Naturen konkluderer, at der beviseligt er over 2.000 pandaer i det fri. 

To nye danske panda-statsborgere

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere