Klamydiahøjborg: Kender I konsekvenserne?

Der er forvirring om hvad klamydia egentlig medfører, hvis du bliver smittet. Nogle tror det giver HIV, og andre ved godt, at man kan blive steril.

På gaden til morgen ved Frederiksberg station, spørger vi folk om, hvad klamydia egentlig medfører, hvis man bliver smittet. I regnen er der lidt forvirring. Nogle få ved godt, at man bliver steril som kvinde, men der er også andre bud:

- Man kan blive steril og få fjernet sin livmoder, er Alexa Ohlendorf Wiesner´s bud på følgerne.

- I værste fald kan det medføre HIV, siger Georg, der arbejder i en af cafeerne i Frederiksberg Centeret, da han bliver spurgt om, hvad den seksuelt overførte virus kan medføre.

Men det er ikke helt rigtigt. Se her hvad følgerne faktisk er:

UBEHANDLET KLAMYDIA KAN MEDFØRE:

Frederiksberg er klamydiaens højborg

En ud af 30 borgere i Frederiksberg kommune mellem 15 og 29 år fik klamydia i 2016. Det er stigning på 10,5 promille siden 2012.  Det viser en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen.

Her kan du læse om symptomerne på klamydia. 

Bedre går det i Ishøj, hvor kun 14 ud af 1.000 unge i Ishøj mellem 15 og 29 år havde klamydia sidste år.

”De enkelte kommuner bør vurdere, om der er særlige årsager til, at der er det antal smittede i deres kommune, som der er, og om der er behov for en yderligere indsats. Et højt tal kan jo være positivt, hvis det er et tegn på, at der er gjort en ekstra indsats for at undersøge flere for klamydia. Men det kan også være et udtryk for, at der er mange smittede i kommunen. Ligeledes kan et lavt niveau både være positivt og negativt, siger Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen. 

På landsplan blev der samlet set fundet 34.132 tilfælde af klamydia blandt unge i alderen 15 til 29 år. Et gennemsnit på 26 tilfælde per 1000 personer.

Klamydia findes oftest blandt unge mennesker. Otte ud af ti tilfælde bliver nemlig fundet blandt unge i alderen 15-29 år. Og ifølge Sundhedsstyrelsen, så tyder de stigende tal på, at "der fortsat er behov for at sætte fokus på kondombrug, på test og behandling for klamydia."

Send sundhedsplejersken

På Frederiksberg Rådhus er socialdemokraten Sine Heltberg, medl. af Sundheds- og Omsorgsudvalget på Frederiksberg overrasket over de høje tal:

- Det vidste jeg ikke. Og jeg tænker, at vi som kommuner godt kunne hjælpe med at blive klogere på ved at sende sundhedsplejerske ud og undervise de høje klasser. Hvordan smitter det, hvad betyder det, hvordan beskytter man sig, siger hun til TV2 Lorry i dag.

- Hvorfor tror du, at folk ikke ved mere?

- Jeg tror, at det ikke er noget, man taler om. At det er lidt pinligt, det er jo ikke ligesom at sige: "Jeg har influenza", ​siger Sine Heltberg i dag til TV 2 Lorry.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

Kira Pumali

playKira har startet netværk for ulykkelige mødre: Vi skal tale om det

20170831-133307-L-1920x1278we

Se kortet: Her er der igen rent vand i hanen til over 52.000 borgere

ipiccy_image

playKan hjemmearbejdet mærkes i skuldre og led? Her er fire øvelser fra fysioterapeuten

20200413-165258-A-1920x1281we

Udskudte operationer i hovedstaden skal afvikles inden sommer

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere