Hundredevis af børnefamilier modtager undskyldning efter massiv kommunal svigt

226 familier modtager nu en undskyldning fra Frederiksberg Kommune i sager om massive svigt. Men det er ikke godt nok, mener Socialdemokratiet.

Flere hundrede familier i Frederiksberg Kommune har fået udsendt undskyldninger, efter at de har været involveret i sager med alvorlige fejl i sagsbehandlingen.

Men ikke alle familier får en undskyldning - i hvert fald ikke i første omgang. Der er nemlig kun sendt breve i 226 af de 363 sager, hvilket vil sige, at det kun er i totredjedele af de oprindelige sager, at kommunen giver en undskyldning.

Det viser et notat fra Frederiksberg Kommune.

- Der udsendes breve i 226 af de 363 sager, der blev kategoriseret ”røde”, det vil sige med alvorlige fejl i sagsbehandlingen. De resterende sager er afsluttet, for eksempel fordi familien er flyttet eller ikke længere har behov for hjælp, eller fordi barnet er fyldt 18 år, lyder det i notatet, der er underskrevet af kommunens børne- og ungedirektør. 

Det står i kontrast til den beslutning, som Børne- og Ungeudvalget enstemmigt vedtog i maj. Her blev det besluttet, at der skulle udsendes undskyldninger i 363 sager i alt.

Eksperter: Kæmpe skandale

Undskyldningerne bliver givet på baggrund af massive svigt fra Frederiksberg Kommune.

En rapport fra revisionshuset BDO afdækkede tilbage i 2019, hvor grelt det stod til i familieafdelingen i Frederiksberg Kommune.

Ifølge rapporten var der adskillige eksempler på decideret lovbrud i forbindelse med sager om blandt andet tvangsfjernelse og sager om handicappede børn.

I cirka totredjedele af de sager, der blev undersøgt, manglede der desuden dokumentation for helt grundlæggende forvaltningsretlige skridt som handleplaner og lovpligtige undersøgelser.

Ligeledes manglede der tilsyn med de børn og unge, der var anbragt på institutionen Godhavn.

Allerede inden rapporten blev fremlagt, fik kommunen en dom for ulovligt at have fjernet en 15-årig pige fra sin mor.

Direktøren for Børne- og Ungeforvaltningen blev fyret med øjeblikkelig virkning, og flere eksperter kaldte dengang sagen for en kæmpe skandale.

Derfor vedtog kommunens børneudvalg i maj enstemmigt, at der skulle siges undskyld til de i alt 363 implicerede familier.

Socialdemokratiet ønsker flere undskyldninger

En måned senere er der altså nu blevet udsendt breve direkte til familiernes e-Boks i 226 af sagerne.

Sine Heltberg, der er politisk for Socialdemokratiet i Frederiksberg Kommune, glæder sig over, at undskyldningerne nu er sendt afsted, men hun vil have, at der skal undskyldes til endnu flere.

- Der er nogle sager, hvor man har fundet ud af, at det er gengangere. De skal selvfølgelig ikke have flere sager. Men derudover har vi en diskussion af, om der er sorteret for mange fra, siger hun til TV 2 Lorry og uddyber:

- Forvaltningen siger, at de ikke vil sende til dem, der er fyldt 18 år. Men det er vi fuldstændigt uenige i. Selvfølgelig skal de have en undskyldning. Vi synes, at det er underordnet, at barnet er fyldt 18 år. Fejlen er sket tidligere, og derfor skal man selvfølgelig have en undskyldning. Det håber vi også, at de får, siger Sine Heltberg til TV 2 Lorry.

TV 2 Lorry har forholdt Socialdemokratiets kritik til Laura Lindahl (K), der er formand for Børne- og Ungeudvalget i Frederiksberg Kommune.

Laura Lindahl ønsker ikke at stille op til interview, men skriver i et svar på sms, at der også udsendes undskyldninger i sager, hvor barnet er fyldt 18 år Men kun hvis barnet vel at mærke modtager efterværn.

- Det er alene "lukkede" sager, hvor der ikke sendes undskyldning, sådan som det stod i sagsfremstillingen i den sag, vi politisk har vedtaget, skriver udvalgsformand Laura Lindahl i sit svar.

TV 2 Lorry har tidligere bragt nedenstående indslag, der giver et overblik over sagen.

Kommunen vil undskylde over for familier, der har fået en forkert behandling i forbindelse med børnesager.