Coronakrise truede med at splitte forældre til lille baby: Nu er de reddet

Den verdensomspændende coronapandemi har alligevel ikke fået lov til at splitte en familie med baby op.

- Den sunde fornuft har sejret.

Sådan lyder det nu fra Nicholas Guindy, da TV 2 Lorry taler med ham, efter han har fået meldingen om, at hans filippinske hustru, Aileen De Lara, er blevet godkendt til at få opholdstilladelse i Danmark.

I sidste uge kunne TV 2 Lorry fortælle, at coronapandemien truede med at splitte de to ad og sende Aileen til Filippinerne med deres syv måneder gamle datter Emily. Men sådan går det ikke for den lille familie, der bor på Frederiksberg. 

Vi er selvfølgelig utroligt glade. Det var jo helt klart det, vi havde håbet, siger en lettet Nicholas Guindy til TV 2 Lorry.

Frem til marts måned boede og arbejdede Nicholas og Aileen begge fast i Hanoi i Vietnam. Han som pilot i Vietnam Airlines og hun som stewardesse i Qatar Airways. Men da coronavirussen ramte hele verden, strandede de i København.

Parret tog til Danmark i foråret, da Aileen skulle føde. Og betalte selv alle udgifter i forbindelse med fødslen.

- Vi har hørt mange skrækhistorier fra folk, der har født i Vietnam. Selv hvis man kan føde normalt laver de stadigvæk kejsersnit, fordi det er nemmere for lægerne. Planen var, at vi skulle have været her i cirka to en halv måned - og så ville vi have rejst tilbage til Vietnam, fortalte Nicholas Guindy i sidste uge til TV 2 Lorry.

På grund af coronasituationen var det dog umuligt for dem at komme tilbage til Vietnam, som var helt lukket.

Syv måneder gamle Emily risikerede a at skulle tage afsked med sin far, men det skete heldigvis ikke.
Syv måneder gamle Emily risikerede a at skulle tage afsked med sin far, men det skete heldigvis ikke.

Ikke en værdig behandling

Helt ufrivilligt blev parret sat i en venteposition i Danmark. Aileen havde et turistvisum på 90 dage, og Udlændingestyrelsen afviste at forlænge. Pludselig befandt Aileen sig ulovligt i Danmark.

- Vi opholder os kun i Danmark på grund force majeure. Vi er her ikke for sjov. Vi har ikke gjort noget forkert. Det er hovedsageligt på grund af pandemien, at vi er her. At vi er strandet her, fortalte Aileen De Lara i sidste uge.

Det synlige bevis på Aileens ret til at være i Danmark.
Det synlige bevis på Aileens ret til at være i Danmark.
Foto: Nicholas Guindy

I stedet søgte de om familiesammenføring i Danmark, som de mente, de opfyldte betingelserne for. Udlændingestyrelsen afviste dog at behandle sagen, da Aileen på ansøgningstidspunktet for familiesammenføring befandt sig ulovligt i landet, mente de.

Parret klagede til Udlændingenævnet, men uden held. 

Vi får igen at vide, at den er afvist - og hun skal udrejse straks. De vurderer sagen ud fra, at alle kan rejse frem og tilbage, som folk har lyst til. De tager ikke højde for, at man vil splitte en familie op - med så ungt et barn. Det er ikke en værdig måde at behandle familier og mennesker på, sagde Nicholas Guindy.

På baggrund af en klage fra parrets advokat bad Udlændingenævnet dog Udlændingestyrelsen om at se på sagen en gang til.

quote Den sunde fornuft har sejret.

Nicholas Guindy.

Den afgørelse er altså faldet nu, og Aileen kan få lov at blive i Danmark sammen med parrets syv måneder gamle datter.

Bliver i Danmark efter corona

Aileen har fået en opholdstilladelse på to år, som så kan forlænges, hvis hvis man stadig opfylder kravene. Det eneste familien skal gøre er at stille en økonomisk sikkerhed på 104.040 kroner.

Sikkerheden stilles for at dække eventuelle fremtidige udgifter, der udbetales til Aileen De Lara.

Den indledende plan for familien var at rejse tilbage til Vietnam, efter Emily var født. Den er dog droppet nu.

Planen er blevet nu, at vi bliver i Danmark. Jeg har startet en enkeltmandsvirksomhed for at få lidt økonomisk indkomst. Hvis Vietnam åbner op igen, kan det da godt være, vi tager tilbage, men verden har jo ændret sig, siger Nicholas Guindy.

På trods af det positive udfald på sagen, er han stadig dybt skuffet over, at det skulle kræve en advokatklage samt medieomtale, før familien fik deres fremtid i Danmark på plads.

- Vi opfylder jo alle kravene. Det er jo coronaen, der gør, at vi er i den her situation. Jeg synes, man bør vægte det højere, at folk kan komme i nogle kriser og være mere medmenneskelige, siger Nicholas Guindy.

familie.jpg

Ordfører vil tage sag op med minister

På Christiansborg undrede man sig også indledende over sagen og det forløb, som Nicholas Guindy og Aileen De Lara har været igennem.

quote Vi er selvfølgelig utrolig glade. Det var jo helt klart, det vi havde håbet.

Nicholas Guindy.

Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, kaldte det for en urimelig og umenneskelig situation.

- Jeg vil tage op med Mattias Tesfaye (Udlændinge- og integrationsminister, red.), om det er en generel praksis, at man ikke inddrager EU-domme og EU-retspraksis. Når nu Danmark er medlem af unionen, så er det mærkeligt, man ikke inddrager den praksis, sagde Rosa Lund til TV 2 Lorry.

Udlændingeordfører hos Radikale Venstre, Andreas Steenberg, var på linje med og kaldte sagen for uden sund fornuft og mening.

Enhedslisten pressetjeneste oplyser til TV 2 Lorry, at Rosa Lund den seneste halvanden uge har været hængt op af andre sager, så hun endnu ikke har kunne diskutere Nicholas' og Aileens historie med Udlændinge- og integrationsministeren.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

politi 112 politibil

Stort fald i kriminalitet begået af indvandrere i nordsjællandsk kommune

lynetteholm

Nu skal eksperter udrede fakta om Lynetteholm-projekt for politikerne

david pedersen

Interesseorganisation for anbragte oplever hårdhændede metoder flere steder

Amager bakke er tegnet af arkitekten Bjarke Ingels.

Borgere i hovedstadsområdet får varme fra døde mink - har samme konsistens som feta

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere