Nu er det sidste chance: Støt vores Fantastiske Fællesskaber

Fem betydningsfulde fællesskaber fra Nordsjælland til Nørrebro er med i opløbet om at vinde 100.000 kroner. Afstemningen slutter torsdag d. 14. november.

00:51

Her ses de fem fantastiske fællesskaber, der er nominerede, Bryd Unges Ledighed NU, Elderlearn, Halsnæs Affaldshelte, Mad med Hjertet og Repair Café Nørrebro. Video: TV 2 Lorry

Siden august har TV 2 Lorry sat fokus på fællesskaber, der gør en usædvanlige forskel i deres lokalsamfund, sammen med Tuborgfondet og Lokale og Anlægsfonden.

Og det er der en grund til.

- Fællesskaber er en kraft i vores samfund, som vi skal passe på og derfor skal vi også hylde dem. At støtte op om fællesskaberne er også en måde at støtte op om demokratiet på. I fællesskaberne lærer man at være sammen og at gøre en forskel både for ens lokalsamfund og den enkelte, siger Peter Giacomello, der er sekretariatschef i Tuborgfondet.

At støtte op om fællesskaberne er en måde at støtte op om demokratiet

Peter Giacomello, Sekretariatschef, Tuborgfondet

Læs også Mentorer hjælper udsatte unge ud af ledighed - nu kan de vinde pris

Fantastiske Fællesskaber 2019 går nu ind i sin slutspurt, og hver stemme tæller på flere planer, forklarer Esben Danielsen, der er direktør i Lokale og Anlægsfonden.

- Vi tager alt for ofte de mange fællesskaber for givet. Prøv at tænk på hvis de ikke var her. Det er et fantastisk arbejde og indsats der laves rundt omkring i hele Danmark. Derfor skal det hyldes, for det er helt, helt unikt og for mig at se meget afgørende for vores land og den måde vi er sammen på, sige han.

De frivilige fællesskaber er afgørende for vores land og den måde vi er sammen på

Esben Danielsen, Direktør, Lokale og Anlægsfonden.

Hvis du ikke allerede har været inde og sætte en gratis stemme på din favorit, så gør det senest torsdag d. 14. november.

Stem på de nominerede til Årets Fantastiske Fællesskab 2019:

  • Bryd Unges Ledighed NU: Send en SMS med LORRY 1 til 1272
  • Elderlearn: Send en SMS med LORRY 2 til 1272

  • Halsnæs Affaldshelte: Send en SMS med LORRY 3 til 1272

  • Mad med Hjertet: Send en SMS med LORRY 4 til 1272 
  • Repair Café Nørrebro: Send en SMS med LORRY 5 til 1272 

      Det er gratis at stemme - altså intet gebyr ud over alm. sms-takst
 

      Lær de nominerede bedre at kende her:  www.tv2lorry.dk/ff ​​​​​

Læs også Fællesskab tilbereder gratis mad til mennesker, der er ramt af midlertidig livskrise

Mød de fem nominerede fællesskaber:

Repair Café Nørrebro arbejder for at reducere affald, ændre forbrugsmønstre og skabe viden om og lyst til grøn omstilling. Og så kæmper de mod ”Smid-ud-og-køb-nyt”-mentaliteten gennem samvær og besøgende, når flokken af frivillige reparerer stort og småt af forskellig art.

Stig Bomholt er stifter af Repair Cafe Nørrebro. - Vi gør det, fordi vi synes, det er en vigtig sag for miljøet, siger han. Foto: Morten Bisgaard/TV 2 Lorry

Mad med Hjertet er et fællesskab, som tilbereder gratis måltider til mennesker, som er ramt af en midlertidig krise som kritisk sygdom eller dødsfald i den nære familie. Maden doneres af lokale supermarkeder og laves ud fra dagens høst i sognegårdens udlånte køkken. 

Juryen nominerede Mad med Hjertet for deres ildhu og fokus på at hjælpe borgere i nærmiljøet på en dejlig konkret måde. Foto: TV 2 Lorry

Halsnæs Affaldshelte er nomineret for deres særegne og 100 frivillige indsats for at få flest muligt til at involvere sig i at samle affald i deres nærområde. Man møder op efter formåen og samler det, man orker. Kommunen støtter op ved at hente og sortere sækkene med affald

Halsnæs Affaldshelte er startet af Annemette R. Eriksen, fordi hun ikke kunne holde ud at se affald overalt i Halsnæs' smukke natur. Foto: Morten Bisgaard/TV 2 Lorry

Elderlearn er et fællesskabskoncept, der binder unge udenlandske sprogstuderende sammen med ældre københavnere med det formål at gøre den sprogstuderende bedre til dansk og give indsigt i danske forhold og og samtidig sprede glæde og øge trivslen hos de ældre.

Mange af de umage par i Elderlearn udvikler uventede venskaber, som i betydning går langt ud over at øve det danske sprog. Foto: Morten Bisgaard/TV 2 Lorry

Bryd unges ledighed NU hjælper udsatte unge ud af ledighed. Det sker gennem frivillige mentorer fra erhvervslivet, som får unge til at finde vej ind i et fællesskab, som kan virke lukket. Initiativet er lokalt forankret i København og fællesskabet er der, hvor de unge er.

71procent af mentorerne lykkes med opgaven om at hjælpe unge uden egne netværk i job, fortæller Bryd Unges Ledighed NU. Foto: Morten Bisgaard/TV 2 Lorry

Læs også Café bekæmper brug og smid væk-kultur - nu kan de vinde 100.000 kroner

Man løfter sit eget samfund, som man nu kan og vil

Esben Danielsen, direktør, Lokale og Anlægsfonden.

Handler i stedet for at kritisere

Fælles for de fem nominerede fællesskaber er, at de har set et behov i lokalsamfundet og så er de bare gået i gang med at løse det.

Det fortjener respekt, mener de to fonde, der har gjort det muligt at støtte Årets Fantastiske Fællesskab 2019 med 100.000 kr. i hver af de deltagende TV 2 Regioner.

- Foreningslivet og fællesskaberne har stor betydning for Danmark, netop fordi de skaber et stærkt sammenhold og sammenhængskraft på tværs af alder, kunnen, sociale vilkår, køn, etnicitet m.v. Det er også her vi for alvor giver plads til hverdagens aktive fælles demokrati – hvor man løfter sit eget samfund, som man nu kan og vil, siger Esben Danielsen, der er direktør i Lokale og Anlægsfonden.

På hver deres måde er de med til at gøre en forskel for andre og deres lokalsamfund

Peter Giacomello, Sekretariatsleder, Tuborgfondet

Læs også Ældre lærer unge udlændinge dansk - vil nedbryde fordomme

Formålet er at inspirere andre

Tuborgfondet har en lang historie med at støtte mangfoldige fællesskaber i Danmark.

- På hver deres måde er de med til at gøre en forskel for andre og deres lokalsamfund. Det engagement er vigtigt at anerkende og sætte lys på. Både som opmuntring til fællesskaberne om at blive ved, men også for at inspirere inspirere endnu flere til at blive en del af et fællesskab eller måske selv starte et. Det håber vi, Fantastiske Fællesskaber kan være med til at vise og anerkende, siger Peter Giacomello, der er sekretariatsleder i Tuborgfondet.

Om Fantastiske Fællesskaber

Fantastiske Fællesskaber hylder alt det, vi danskere har og gør sammen.

Det er er projekt, der styrker sammenhængskraften og civilsamfundets betydning i vores landsdele.

 

Projektet inspirerer til at skabe nye fællesskaber og udvikle dem, vi allerede har.

 

Fantastiske Fællesskaber er et samarbejde mellem TV 2 Regionerne, Tuborgfondet, Lokale og Anlægsfonden og Made By Us.

 

Læs mere om Fantastiske Fællesskaber her.

Læs også "Naturtossen" samlede skrald alene - Nu får hun hjælp af 100 frivillige

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik