Fællesskab tilbereder gratis mad til mennesker, der er ramt af midlertidig livskrise

Fællesskabet Mad Med Hjertet er blandt de nominerede til prisen som Årets Fantastiske Fællesskab 2019.

- Jeg er faktisk ikke selv særligt god til at lave mad, fortæller Pernille Rask.

Alligevel er det lykkedes hende at stable fællesskabet 'Mad Med Hjertet' på benene. Et projekt der tilbereder gratis måltider til mennesker, som er ramt af midlertidig krise i livet på grund af kritisk sygdom eller dødsfald i den nære familie.

Sammen med fire andre fællesskaber i Hovedstadsområdet blev de i september nomineret til at blive årets mest fantastiske fællesskab, og nu er det tid til at finde vinderen.

Frem til den 14. november kan du nemlig stemme på din favorit, og være med til at bestemme, hvem der skal kåres som Årets Fantastiske Fællesskab 2019 og modtageren af 100.000 kroner.

Send en SMS med LORRY 4 til 1272 for at stemme på Mad med Hjertet.

Prisoverrækkelsen finder sted fredag den 22. november.

Stem på de nominerede til Årets Fantastiske Fællesskab 2019:

Droppede jobbet for at hjælpe andre

Mad Med Hjertet er en nonprofitorganisation, som hver mandag laver mad til familier, der er i midlertidig krise og ramt af sygdom eller dødsfald.

Formålet er at give en håndsrækning til familier, som er i en livssituation, hvor man er nede på energi og overskud. Hvor det kan være svært at lave mad, handle ind og alle de lavpraktiske ting, som er en naturlighed i en hverdag.

- Når man befinder sig i en livskrise, kan det lige pludselig være en kæmpe ting og noget meget uoverskueligt. Det er her, vi hver mandag går ind og laver måltider til de familier, der har tilmeldt sig inde på vores hjemmeside. Forhåbentlig er det med til at give dem en nemmere hverdag, siger Pernille Rask.

 
 
Foto: TV 2 Lorry

Efter 12 år på fuld skrue i det private erhvervsliv fik hun mulighed for en tænkepause og for at mærke efter, hvad hun skulle med den sidste tredjedel af sit arbejdsliv. Det stod meget tydeligt for hende, at det skulle give mening frem for alt.

Hun havde tidligere lavet frivilligt arbejde omkring hjemløse og havde oplevet et koncept i USA, hvor frivillige lavede mad til folk i en livskrise. Hun undersøgte, om der var noget tilsvarende i Hovedstadsområdet, hvilket der ikke var.

- Så gik jeg bare i gang. I dag underviser jeg på reduceret tid for at kunne investere en hel dag sammen med de andre frivillige i Mad Med Hjertet, siger Pernille Rask.

Måltider af overskudsvarer

Gennem lokale grupper på Facebook og i artikler i Hørsholm Nyt og Frederiksborg Amtsavis, søgte Pernille Rask efter frivillige til projektet. Gennem det arbejde fandt hun en kreds af faste damer, der kører køkkenet, hvor måltiderne bliver lavet.

- Præsten i Kokkedal Kirke var straks med på idéen, så det er sognegården her, vi har som hjemsted, siger Pernille Rask.

Håndbog til nye Fantastiske Fællesskaber

Maden laves af overskudsvarer, der hentes i lokale supermarkeder. Det kan være skæve grøntsager eller et net med én muggen appelsin. Det bliver grovsorteret, hvorefter en af de erfarne damer danner et overblik over, hvad man kan lave med dagens råvarer.

En af de faste brugere af Mad Med Hjertet er Knud Pedersen, hvis hustru er blevet ramt af kræft. Han opdagede fællesskabet, da nogle genboer gav et praj om, at han kunne tilslutte sig til et måltid hver mandag.

- Det betyder, jeg har lidt mere luft, og det er en stor hjælp, siger Knud Pedersen.

Rammer alle målgrupper

De frivillige i Mad Med Hjertet tæller en broget flok. Der er helt unge og så Keld på 84 år, som er pensionist. En er selv ramt af alvorlig sygdom, en anden støder til klokken 12 efter arbejde.

Folk har over tid selv delt sig op i rimeligt faste funktioner – nogle snitter, andre vasker op. Det er sket helt af sig selv og ud fra hvad, hver enkelt har det godt med at tage ejerskab over.

- Det vigtige for mig er, at alle hygger sig og kun laver det, de vil. Her skal være rart at være for alle dem, der henter mad og alle dem, der laver den, siger Pernille Rask.

Udover at fortsætte med at lave måltider, så er den fremadrettede drøm, at kunne arrangere fællesspisning i sognegården en gang om måneden. Samtidig vil man gerne involvere endnu flere frivillige i at hjælpe andre mennesker i krise.

- Jeg synes. projektet er vigtigt, fordi vi når ud til en målgruppe, som der ellers ikke har været fokus på. En målgruppe der dækker alle aldre, alle etniciteter, alle sociale lag. Der er ingen hensyntagen til, om man har mange penge eller ingen. Alle der befinder sig i en livskrise kan komme her og få et måltid, siger Pernille Rask.

Om Fantastiske Fællesskaber

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Kultur

Bjarne Reuter

Disse 10 modtager flest bibliotekspenge: Brønshøj-forfatter indtager førsteplads

20190718-201441-L-1920x1280we

Ny festival i København vil byde 30.000 gæster velkommen til sommer

Header sådan så din by ud for 100 år siden

Sådan så din by ud for 100 år siden – se den vilde forandring til i dag

ulvespor havdrup

Hoppede du på dem? Corona, ulve og klima trender i årets aprilsnarre

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere