Kommune i økonomiske problemer: Risikerer sanktioner fra regeringen

Dragør Kommune har overskredet budgettet for 2018 og skal derfor vedtage økonomiske besparelser og tilpasninger.

Der skal foretages en økonomisk opbremsning i Dragør, efter det står klart, at kommunens budget for 2018 er skredet.

Uventede store udgifter primært på socialområdet fører til, at kommunen forventer overskridelse af budgettet i 2018 med godt 15 millioner kroner, og en overskridelse af budgettet på regeringens serviceramme på godt 16 millioner kroner.

- Det er beklageligt, siger borgmester Eik Dahl Bidstrup fra Venstre.

Borgmester Eik Dahl Bidstrup fra Venstre.
Borgmester Eik Dahl Bidstrup fra Venstre.

Borgmesteren forklarer, at Dragør – som flere andre kommuner i hovedstadsområdet – har haft uventede store udgifter på det sociale specialområde. Dette dækker blandt andet over tilbud til handicappede, unge med vanskeligheder og folk med diagnoser.

Derfor skal kommunen nu foretage en såkaldt ”økonomisk opbremsning”. Hvad sådan en betyder, forklarer borgmesteren således:

- Det dækker over besparelser og tilpasninger. Man kan foretage sådan en på mange måder. Enten kan man sige, at nu skal vi spare så og så mange procent resten af året. Men det mener jeg ikke er den rette måde at gøre det på, siger Eik Dahl Bidstrup. 

Står over for økonomisk straf fra regeringen

I stedet forklarer borgmesteren, at kommunen kan vælge at udskyde visse investeringer og ansættelser, mens man i stedet vil sørge for at ”være ekstra ansvarlige” i budgettet for 2019.

- Hvad vi helt konkret kommer til at gøre for at spare, kan jeg ikke sige endnu. Det skal vi i kommunalbestyrelsen finde ud af i den kommende tid, siger borgmesteren.

At budgettet for 2018 kommer til at bliver overskredet tyder alt dog på.

Derfor kan Dragør Kommune risikere en økonomisk straf fra regeringen. Men det tager borgmesteren dog med ro:

- Jeg hører fra andre kommuner, at de har samme udfordringer på socialområdet som os. Det er sandt, at hvis vi samlet set står med overskridelse af budgettet, så risikerer vi sanktioner fra staten. Hvorvidt man fra regeringens side i et valgår så rent faktisk har lyst til at foretage et sådant greb, kan jeg godt have tvivl om, lyder det fra borgmesteren.