Unge uden filter i lokalpolitik: Fedt!

Hediye (B) fra Vestegnen, Frederik (V) fra Nordsjælland og Marcus (A) fra København har dokumenteret deres første halve år i lokalsamfundets tjeneste.

Lange, lange dage. Mange møder. Svært nyt stof. Ikke så meget erfaring at trække på.
Det er hårdt at være ny i lokalpolitik – endnu mere, når man samtidig er ung. Men det er klart sliddet værd, lyder konklusionen efter det første halve år.

- Selvom tingene godt kan virke lidt svære og uoverskuelige engang imellem, så vil jeg sige, at alt bliver opvejet af den indflydelse, man har, lyder det fra Marcus Vesterager, når han ser tilbage på sit første halve år som medlem af Borgerrepræsentationen i København.

De fortæller om at være en del af det lokale demokrati i 2018

Marcus Vesterager fra Nørrebro, Hediye Temiz fra Albertslund og Frederik Germann fra Frederiksværk har filmet sig selv løbende gennem foråret 2018 og sat ord på livet som ung i realpolitik. En rolle, de har ret meget for sig selv.

Kun 3,5 % politikerne i de nye byråd og kommunalbestyrelser her i Hovedstadsområdet er på alder med Marcus. 1,8 % er på alder med Frederik og kun 0,76 % er på alder med Hediye.
Langt de fleste lokalpolitikere – næsten 60% - er mellem 40 og 59 år.

 

                        Se antallet af personer i hver aldersgruppe ved at klikke på figuren. Kilde: Statistikbanken

Loading...

Loading...

Og selvom det ER hårdt med lange dage og aftener med møder og dagsordner efter ens arbejde eller studier, så er den personlige udvikling enorm, fortæller Hediye Temiz.

- For mig at se er det ét stort eventyr, som jeg går igennem, og det er virkelig fedt. Det er oplevelser, som jeg kommer til at se tilbage på og bare tænke: F*** mand, jeg har været igennem noget virkelig godt og rigtigt fedt, siger hun.

quote Det svære bliver opvejet af den indflydelse, man får

Marcus Vesterager, Medl. Borgerrepræsentationen, København (A)

Hediye Temiz har siddet som eneste radikale politiker i kommunalbestyrelsen i Albertslund siden årsskiftet, for ingen andre blev valgt ind. Hun blev med det samme udpeget til formand for kommunens Kultur- og Fritidsudvalg. Det gjorde hende til Danmarks yngste udvalgsformand. 

Ind imellem har hun da også spekuleret over, om hun burde have ventet fire år med at tage det ansvar på sig. Midtvejs i dokumentaren lyder det sådan her fra en gennemtræt teenager: 

- Nogle gange er jeg bange for, at jeg kommer til at glemme mig selv i hele den her proces i forhold til, at jeg ikke giver mig selv lov til at være ung, og jeg ikke giver mig selv lov til at lave fejl og ikke giver mig selv lov til at gøre nogle dumme ting, som man har brug for, for at udfordre sig selv, for at bliver stærkere, for at blive klogere. Det er som om, det forventes - både af mig selv og alle andre - at nu er jeg nået til det punkt, hvor jeg skal, ja, opføre mig ordentligt, funderer Hediye Temiz.

quote Jeg har været igennem noget virkelig godt og rigtigt fedt

Hediye Temiz, Medl. af Kommunalbestyrelsen, Albertslund (B)

Men forhindringer bliver overvundet gennem månederne, og de unge politikere oplever suset ved at rykke ved noget af det, de ville og ønskede og gik til valg på i deres lokalsamfund.

Frederik Germann lavede for eksempel en pagt inden valget i november ’17 med unge fra andre partier i Halsnæs om, at uanset hvem af de fire der kom ind, så ville de kæmpe for alle unge i kommunen. Frederik har siden holdt løftet, blandt andet ved at få flere natbusser på dagsordenen og ved at sætte sig i spidsen for det nye Unge- og Kulturcenter som bindeled mellem kommunens unge og byrådet.

Ét emne har han kæmpet særligt vedholdende for, på trods af en sparerunde i foråret: Bedre hjælp til kommunens (for) mange sårbare unge, og slut med alle tabuer omkring det. Det fortæller han ærligt om:

- Sagen er den, at min egen lillebror har haft svære psykiske problemer og har fået stor hjælp af en psykolog. Det har sat sit præg på mig at opleve det, det fortæller jeg gerne åbent om her, for det en af grundene til at jeg kæmper ekstra meget for bedre tilbud. Jeg kan se, hvad psykiske lidelser gør ved unge, og det bekymrer mig, at flere får angst. Det må vi sgu gøre noget ved. Undskyld jeg bander, men det er sådan det er, konstaterer Frederik Germann.

quote Det bekymrer mig, at flere får angst. Det må vi gøre noget ved

Frederik Germann, Medl. af Byrådet, Halsnæs (V)

Kort efter kan han glad fortælle, at OK Fonden rykker ind i Frederiksværk med behandlingstilbud til psykisk udfordrede unge.

Sliddet har rykket.

Mød Frederik, Hediye og Marcus LIVE på Ungdommens Folkemøde i Valbyparken fredag 7/9 kl. 11:30 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere