Valg i Brøndby: Bastionen vil bestå

Socialdemokratiet sidder tungt på magten i Brøndby, hvor partiet har absolut flertal. Den i forvejen lille opposition kan risikere at blive endnu mindre efter kommunalvalget.

2021 bliver efter alt at dømme et godt år for Kent Max Magelund (S), der er borgmester i Brøndby Kommune.

I maj vandt byens stolthed det danske fodboldmesterskab efter en årelang guldtørke, og et halvt år senere står han selv foran en personlig triumf.

Alt tyder nemlig på, at Kent Max Magelund og Socialdemokratiet atter en gang vil sejre stort til kommunalvalget.

Hvad er der på spil?

I hvert fald ikke borgmesterposten for den kommer Kent Max Magelund ikke til at flytte sig fra. 

Det ligger desuden i kortene, at Socialdemokratiet får absolut flertal igen, og at de fleste udvalgsformandsposter dermed vil tilfalde det dominerende parti.

Kommunalvalget den 16. november kan dog byde på en anden form for fornyelse, idet flere partier i Brøndby har nye kandidater højt på listerne.

Hvis de landspolitiske tendenser smitter af på kommunalvalget, kan det betyde tilbagegang for de to oppositionspartier Dansk Folkeparti og Venstre.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Borgmester Kent Max Magelund fra Socialdemokratiet er ubestridt favorit.

  • Brøndby har udelukkende haft socialdemokratiske borgmestre, siden kommunalbestyrelsen blev etableret i starten af 1950'erne. Der er ingen betydelige møgsager, så intet tyder på, at det vil ændre sig.
  • Kent Max Magelund er populær blandt vælgerne og fik et stort antal personlige stemmer ved seneste valg.
  • Kommunalbestyrelsen i Brøndby har under Kent Max Magelunds ledelse været præget af samarbejde og generel enighed om byens udvikling på tværs af partierne. De seneste år har samtlige partier i kommunalbestyrelsen således været med i budgetaftalerne. De står også alle bag kommunens 2030-plan.


Hvem er førsteudfordrerne, og har de en chance?

Dansk Folkeparti og Venstre er de nuværende oppositionspartier i Brøndby. De har henholdsvis tre og to mandater i kommunalbestyrelsen, mens Socialdemokratiet har 11.

Oppositionens chancer for at udfordre borgmesteren må derfor forventes at være meget små.

Begge oppositionspartier har desuden for nylig sagt farvel til deres tidligere spidskandidater, der trak en del personlige stemmer ved seneste valg.

  • Tom Bech Fredriksen er ny spidskandidat for Dansk Folkeparti, da Allan Runager er flyttet fra kommunen. Tom Bech Frederiksen har været spidskandidat ved tidligere kommunalvalg.
  • Jan Lundquist er ny spidskandidat for Venstre, da Mette Engelbrecht er flyttet fra kommunen.

Hvordan gik det ved valget i 2017?

Socialdemokratiet fik absolut flertal med 52,9 procent af stemmerne i Brøndby ved seneste kommunalvalg.

Borgmester Kent Max Magelund behøver dermed ikke andre partiers opbakning for at føre sin politik ud i livet. Han giver dog selv udtryk for, at han ønsker et bredt samarbejde i kommunalbestyrelsen.

Der er seks fagudvalg under kommunalbestyrelsen. Med undtagelse af teknik- og miljøudvalget har alle udvalg en formand fra Socialdemokratiet.

Kommunalbestyrelsen i Brøndby består hovedsageligt af ældre mænd. Faktisk er der kun en enkelt kvinde i øjeblikket.Hvordan har kommunalbestyrelsen fordelt pengene i de seneste budgetter?

Med en enkelt undtagelse har samtlige partier i kommunalbestyrelsen bakket op om budgetterne i Brøndby i indeværende valgperiode. Kun i forbindelse med budgettet for 2019 - der indeholdt en del besparelser - valgte Enhedslisten at stå udenfor. 

Brøndby har i dag en god økonomi, og det ses ved, at investeringer generelt har fyldt mere end besparelser i de seneste budgetter. Der kommer flere og flere indbyggere i kommunen, og det betyder, at der bliver brugt penge på skoleudbygning og nye dagtilbudspladser. Der er også afsat midler til et nyt klubhus til Brøndby IF.  


Hvem har indgået valgforbund?

Der er indgået to valgforbund i Brøndby Kommune før valget:

  • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre
  • Radikale Venstre, SF, Enhedslisten


Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?


Forudsigelsen:

Den socialdemokratiske bastion i Brøndby vil bestå. Oppositionen kan ikke true borgmester Kent Max Magelund.Sådan har vi gjort

Er du i tvivl om, hvem du skal stemme på til kommunalvalget? Her kan du møde spidskandidaterne fra Brøndby i TV 2 Lorrys valgdebat. De diskuterer de vigtigste emner fra Brøndby. Velkommen til Debat under uret.

Her er alle kandidaterne i Brøndby Kommune: