Over 30 unge fik det dårligt, da de skulle vaccineres: Husk at spise og drikke, lyder opfordring

Enkelte yngre borgere i Region Hovedstaden besvimede fredag, da de skulle vaccineres.

Region Hovedstaden er godt i gang med at vaccinere unge borgere, men det sker ikke helt uden problemer.

Således fik omkring 30 unge mennesker det dårligt, da de fredag skulle vaccineres i vaccinationscentret i Ballerup. Det oplyser centrets chef, Svend Hartling, der er tidligere koncerndirektør i Region Hovedstaden.

- Vi oplever det, der lægefagligt hedder vasovagalt anfald. Blodet løber fra hovedet, og man får det skidt. Det kan komme, inden man skal have sin vaccine og en nål i armen. Nogle er helt blege og angste, når de kommer ind. I værste fald besvimer man, siger Svend Hartling.

- Når vi siger, 'nu kommer stikket', er der nogle, der mister bevidstheden og glider lidt ned i stolen, siger han.

Svend Hartling oplyser, at anfaldene bliver forstærket, hvis man ikke har spist og drukket. Derfor anbefaler han, at man spiser og drikker, inden man skal vaccineres. Det kan også være en god idé at droppe alkoholen aftenen før.

Ikke bivirkninger

Fredag blev omkring 1.200 unge mennesker i alderen 16 til 24 år vaccineret i Ballerup.

I omkring 30 tilfælde skulle personalet altså træde til med hjælp. Det er ifølge Svend Hartling “mange”.

- De kan komme ned at ligge. Vi giver dem småkager, juice og vand, og så kommer de til sig selv igen. Det er ærgerligt, for det bliver lidt en dårlig oplevelse for dem, og det kan smitte af på andre unge. Så er der måske nogle, der tænker, at det er farligt, siger Svend Hartling.

Hvordan kan I vide, at anfaldene ikke er bivirkninger fra vacciner eller allergiske reaktioner?

- Det har ingenting med det at gøre, det er helt andre symptomer. Det her er helt klassisk, ligesom når nogle ser blod og så forsvinder et øjeblik. Man får det skidt og kaster også tit op, siger Svend Hartling.

Hvordan er det gået lørdag?

- I morges var vi opmærksomme på at spørge de unge, om de havde spist morgenmad. Og der var ti, der sagde, at de bare lige var væltet ud af sengen.

Svend Hartling oplyser, at tilfældene af anfald har betydet et langsommere flow i centret, og fredag var alle sengepladser en overgang optaget.

Lørdag bliver 3.000 mennesker vaccineret i Ballerup. Omkring halvdelen af dem er unge mellem 16 og 24 år.