VM-guld til dansk gin: ”Vi vidste ikke vi havde vundet”

Efter 501 dage med prøvesmagninger lykkedes det et makkerpar fra Rungsted at skabe en af verdens bedste gin.

Rettelse: Det har tidligere fremgået af artiklen, at Ginscape blev hædret som verdens bedste gin. Det er ikke korrekt, selv om den danske gin vandt guldmedalje i sin kategori.

To danske ginelskere, et anneks på 20 kvadratmeter i Rungsted, et hjemmelavet destilleri og en helt særlig opskrift.

quote Det var jo helt skørt og vanvittigt. Vi vidste jo slet ikke, vi var med.

Ole Schrøter, ginmaker

Den kombination har ført til, at en dansk gin for nylig har fået guldmedalje i den eftertragtede World Gin Awards i London indenfor kategorien 'Classic Gin'.

De to danske ginmestre hedder Ole Schrøter og Hans Kamp, og sammen har de i næsten to år arbejdet på at udvikle deres vinder-gin, som hedder Ginscape.

Tog 501 dage

Men det har ikke altid været en dans på enebær for de to gin-partnere. 

- Det er nemt at lave gin, men det er svært at lave god gin. Det kræver øvelse og en masse prøvesmagning, og det tog os 501 dage, fra vi besluttede at lave vores egen gin, til vi begyndte at tappe den. Så der blev smagt rigtig meget, og vores familier er efterhånden blevet gode til at drikke gin, siger Ole Schrøter efterfulgt af et grin.

De to kompagnoner har sammen virksomheden Scape Spirits, som importerer spiritus.

Men i maj sidste år skete det endelig, at de kunne lancere deres egen gin, som er en kombination af en klassisk gin med et tvist af økologiske havtorn, der giver en masse frisk smag af citrus, forklarer han.

- Når man laver gin, kan man gå to veje. Den helt klassiske, hvor det smager af gran eller en mere frisk variant, som vi har fremstillet, fortæller Ole Schrøter.

 

Tårnhøje forventninger vendt til skuffelse

De to gutter vidste godt, at de havde skabt noget særligt på et boomende marked. Gin er in, som det populært siges, og allerede sidste sommer modtog parret stor hæder, da de vandt VM-sølv.

Derfor var forventningerne også tårnhøje, da de sendte deres gin ind til World Gin Awards. Men forventningerne blev i første omgang afløst af skuffelse, da de tjekkede resultaterne i slutningen af januar.

Konkurrencen fungerer sådan, at man sender sin gin ind til arrangørerne, som modtager gin fra hele verden. Dommerne blindsmager så i to kategorier efter type og nationalitet, og herefter deles der guld, sølv og bronze. Guldmedaljevinderne fra alle landene går så videre til den store internationale konkurrence.

Her rendte en svensk gin dog med titlen som verdens bedste.

Dansk gin blev "britisk"

Men Ginscape var slet ikke at finde på den nationale liste over medaljevindere, og derfor var Ole Schrøter og Hans Kamp ligeglade med den store kåring i sidste uge, da de alligevel ikke var iblandt. Men det var de. 

Her ses havtorn i et lage af alkohol.
Her ses havtorn i et lage af alkohol.
Foto: TV 2 Kosmopol

Arrangørerne havde nemlig begået lidt af en fejltagelse. De to danskere har nemlig samarbejdspartnere i England, hvor deres gin bliver masseproduceret, som gin-vennerne også har fortalt til Frederiksborg Amts Avis. 

Så selv om deres gin er så dansk, som den kan være. Opfundet, udviklet og brygget med danske råvarer i et lille anneks i Rungsted i Nordsjælland hjemme hos Ole Schrøters far, så havde arrangørerne opstillet Ginscape i den britiske pulje, hvor den altså vandt guld og gik videre til finalen – uden at de to ejere vidste det.

- Det var jo helt skørt og vanvittigt. Vi vidste jo slet ikke, vi var med, så vi fandt først ud af, at vi havde vundet den  søndag aften, selv om vores gin allerede havde vundet guld om torsdagen, fortæller en jublende lykkelig Ole Schrøter. 

Frisk på nyt projekt

Makkerparret har endnu ikke jublet færdig over den fine hæder, og nu kan de se frem til en øget efterspørgsel og produktion.

- Jeg er sikker på, at vi kan følge med. Vores gin bliver destilleret i Birmingham, hvor de laver 10.000 flasker ad gangen, så det skal nok gå, siger Ole Schrøter, der sammen med Hans Kamp er klar på et nyt projekt.

Men hvad det bliver, vides endnu ikke.

- Klar spiritus er hurtigere at lave fremfor mørk spiritus, og på grund af vores kærlighed til gin og import af udenlandsk gin, var det naturligt for os at starte der. Vi har ikke lagt os fast på noget, så vi må se hvad projektet bringer næste gang, men nu skal vi nyde succesen, siger Ole Schrøter.

En flaske Ginscape kan købes i diverse vinhandler og de større Meny-supermarkeder. Prisen ligger mellem 399-499 kroner per flaske.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik