Advarsel afblæst: Vandstand i fjord steg kun med 94 centimeter

Tirsdag advarede beredskab og kommune om forhøjet vandstand i Roskilde Fjord. Onsdag kan alle ånde lettet op.

Det vakte dårlige minder for beboerne langs Roskilde Fjord, da Frederikssund Kommune tirsdag udsendte et varsel om forhøjet vandstand.

DMI forudsagde, at man forventede forhøjet vandstand i fjorden på op til 108 centimeter over den normale vandstand onsdag den 24. oktober om formiddagen.

Onsdag morgen kan borgere og beredskab ånde lettet op.

- Det viste sig heldigvis, at det er gået den rigtige vej, så den højeste vandstand ved Kignæs Havn, der er et af de mest kritiske steder, kun var 94 centimeter over normal vandstand. Og det udgør på ingen måde nogen fare for nogle lokaliteter i vores område, siger Ole Hermansen, der er operativ leder i Frederiksborg Brand & Redning.

Prognosen var dog på ingen måde kritisk, da vandstanden skal over 110 centimeter over den normale vandstand for at udgøre en reel risiko for bygninger.

Hårdt ramt område

Når borgere ved Roskilde Fjord hører ordene "risiko for forhøjet vandstand", kan man godt forstå, at de bliver nervøse. De har nemlig haft vandmasserne helt tæt på kroppen ved flere lejligheder.

Sådan så det ud ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde under stormen Bodil i 2013, hvor vandstanden var over to meter højere end normalen.

Da stormen Bodil i 2013 ramte kommunen, nåede vandstanden i Roskilde Fjord over to meter højere end den normale vandstand.

Ved stormen Ingolf i slutningen af oktober sidste år nåede vandstande ved havnen i Roskilde op på 138 centimeter. Her blev dele af byens lavtliggende områder ramt af vandmasserne.

I 2017 ramte stormen Ingolf, og Urd ramte Roskilde i 2016 med stormflod. Stormene Egon og Dagmar i 2015 forårsagede også forhøjede vandstande i Roskilde Fjord og Isefjord.

Styr på planen

Selvom prognosen i denne omgang ikke viste sig at holde stik, så fortæller Ole Hermansen, at vi nu går ind i den tid på året, hvor risikoen for øget vandstand stiger.

Men i det tilfælde har beredskabet og kommunen en handlingsplan klar.

Frederiksborg Brand & Redning har en aftale med DMI om, at man bliver varslet, hvis der er prognoser om forhøjet vandstand på over en meter. Det sker gerne op til 48 timer før.

Det giver beredskabet god tid til at forberede sig på en indsatsplan, hvor man afhængigt af vandniveauet kan lægger watertubes og sandsække ud og sikre borgernes huse på bedst mulig måde.

Frederikssund Kommunes indsatsplan

  • Grønt niveau: Fra 80 til 110 centimeter. På det niveau er der ingen bygninger, som burde blive oversvømmet.
  • Gult niveau: Fra 110 til 130 centimeter. Der går beredskabet igang og finder ud af, hvor vi skal sætte sandsække og gøre watertubes klar. Vi har en ordning, så vi kan have dem indenfor få timer.
  • Rødt niveau: Fra 130 til 200 centimeter.
  • Sort niveau: Fra 200 centimeter. Så høj var vandstanden under Bodil. Watertubes, besked til de borgere, der bor kritisk uden mulighed for beskyttelse. Ældre og svage borgere evakueres. Skoler og haller åbnes.
Alt sammen sker i en blanding mellem beredskab, kommune og frivillige.

Kilde: Frederikssund Kommune

Jyllinge Nordmark ved Roskilde Fjord har mærket oversvømmelserne tæt på. Nu er man i færd med at opføre et dige, der netop skal sikre mod forhøjede vandstande - og det kan mærkes på huspriserne:

Digebyggeriet er i gang og nu håber de trængte husejere på, at også deres huspriser vil stige.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik