Svensker er skyldig i historisk hackersag

Ligesom byretten mener landsretten, at svensk superhacker står bag danmarkshistoriens største hackerangreb.

Den svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg er skyldig i danmarkshistoriens største hackersag. Det fastslår et enigt nævningeting i Østre Landsret onsdag formiddag.

I byretten blev 30-årige Warg sidste år idømt tre og et halvt års fængsel for at stå bag et storstilet hackerangreb på personfølsomme registre hos statens it-leverandør CSC, men svenskeren ankede dommen til landsretten.

Med skyldkendelsen i landsretten ser det dog ikke ud til at have været besværet værd. Det vil vise sig, når retten senere onsdag ventes at slå fast, hvordan den dømte skal straffes.

Hackerangrebet mod CSC stod på fra april 2012 til august samme år, hvor der blev stjålet oplysninger fra flere offentlige registre - herunder CPR-registret, politiets kriminalregister og det såkaldte SIS-register over internationalt efterlyste personer.

Svenskeren, der sidder varetægtsfængslet i Køge Arresthus, har hele tiden medgivet, at hans computer blev brugt til hackerangrebet. Han har dog sagt, at computeren var fjernstyret og dermed holdt på sin uskyld, men på det punkt er landsretten ikke enig.

Også en i dag 22-årig dansker, JKT, blev dømt i sagen i byretten, men det drejede sig udelukkende om et mislykket forsøg på hacking forud for det egentlige angreb. Det kostede JKT en dom på seks måneders fængsel.

CSC-hackersagen er betegnet som den største hackersag i Danmark nogensinde. Sagen har derudover vakt opsigt på grund af mangler i politiets efterforskning.

Politiet blev orienteret om et muligt hackerangreb fra dets svenske kolleger allerede i juni 2012, men først i januar 2013 indledte man en efterforskning. Det har både PET og Rigspolitiet efterfølgende beklaget.

Senere afslørede Ritzau, at PET allerede i september 2012 fra den svenske efterretningstjeneste Säpo modtog bevismateriale i sagen. Alligevel skulle der gå omkring fire måneder, før en efterforskning blev indledt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

def_thumb,50_percent

playLighunde leder efter Maria From i fjord

brand i ishøj gildbroevej

play36 boliger ødelagt efter brand i etageejendom: 91 beboere skal genhuses

Mobiltelefon, opkald

Efter flere falske politi-opkald: Opfordrer borgere til at passe på

brand ishøj

Beboer løsladt efter voldsom brand i Ishøj

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere