00:12

Tranerne laver en helt speciel trompetlignende lyd, når de flyver.

Se tranerne trække over Nordsjælland

Kulden er kommet, og det kan fuglene mærke. Lige nu trækker store flokke af traner hen over hovedstadsområdet. Vi var med på en kikker i Nordsjælland.

Vi er i Hellebæk Kohave i Kongernes Nordsjælland. Alle kikkerter er retten mod himlen, mens de fugleinteresserede venter et af naturens mere spektakulære syn.

- I går var en helt fantastisk dag over Nordsjælland og København, fordi der var et kæmpe stort træk af traner, siger Thor Hjarsen, Ornitolog i Hellebæk Kohave. 

Læs også Nyt våben i krigen mod måger: En afrikansk falk

Tranen er en relativt sjælden yngletrækfugl i Danmark, men hvert forår og efterår passerer store flokke specielt den østlige del af landet.

Som regel sker det i slutningen af september. Det varme efterår har udsat afrejsedatoen lidt, men nu har omslaget til kulde fået tranerne til at stikke syd over.

- I nat var det koldt, og det mærker fuglene, og det reagerer de på. De skal selvfølgelig nå ned til de varmere himmelstrøg, inden det er for sent, siger Thor Hjarsen. 

Læs også Kommune skræmmer larmende fugle væk

Han vurderer, at omkring 5.000 traner passerer dagligt lige nu. De flyver i grupper af omkring 150 fugle og med en hastighed på cirka 70 kilometer i timen. 

- De flyver typisk fra de store søer i Sverige om morgenen, og så passerer de hen over Nordsjælland og København, inden de lander i Nordtyskland for natten, forklarer Thor Hjarsen. 

Slutdestinationen er Spanien eller det nordvestlige Afrika. Her overvintrer tranerne under varmere himmelstrøg, inden de kommer retur omkring midten af marts. 

Se nogle af de billeder, TV 2 Lorry har fået tilsendt af de trækkende traner her:

  Foto: Axel Mortensen

  Foto: Axel Mortensen

  Foto: Axel Mortensen