Privat strand, skovsø eller havn? Her må du bade

Halvdelen af danskerne ved ikke, at man godt må bade på private strande, viser en undersøgelse fra Friluftsrådet.

Der er masser af muligheder for at dyppe tæerne i bølgen blå, men kender du egentlig reglerne for badning på private strande, skovsøer og i havne?

I Danmark er der 7.300 kilometer kystlinje, og du må næsten bade overalt.

Badning på private strande

En undersøgelse lavet af Friluftsrådet viser, at kun omkring halvdelen af danskerne - 52 pct. er klar over, at de gerne må bade på en privat strand. 

Mange tror fejlagtigt, at der er flere begrænsninger end der egentlig er.

 - Mange er især i tvivl om, hvad de må på private strande, og det er ærgerligt, når der er så gode muligheder for en kølig dukkert, siger Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet.

Selvom der er tale om en privat strand, må man gerne bade der. Man må faktisk også gerne slå sig ned med håndklæde og madkurv, hvis der bare er mindst 50 meter til nærmeste beboelse. 

quote Mange er især i tvivl om, hvad de må på private strande, og det er ærgerligt, når der er så gode muligheder for en kølig dukkert

Jan Ejlsted, direktør i Friluftsrådet

 - På stranden må du være hele døgnet og sågar overnatte. Man må bare ikke slå et telt op, men man må gerne lave en simpel bivuak eller overnatte under åben himmel, siger Jan Ejlsted. 

Badning i skovsøer

Søer, der er offentligt ejede, må man bade i hele døgnet.

 - Her kan du roligt tage en måneskinsdukkert mellem åkanderne i søen. Og det kan jo være en helt speciel naturoplevelse i sommerens lyse nætter, siger Jan Ejlsted. 

Der kan være lokale forbud, fredning eller andre begrænsninger, der fremgår af skiltning.

Ved privatejede søer bliver reglerne lidt mere indviklede - hvis søen er privatejet, må du kun bade, hvis der er flere end en ejer af bredden, og hvis du kan komme ned til søen af veje og stier. Der skal desuden være mindst 150 meter til nærmeste beboelse, hvis det er en sø i skoven, og dér må du ikke være der om natten.

Badning i havnen

Hvis man skal bade i havne, skal man gå efter de dertil indrettede områder som fx havne bade eller badezoner.

Københavns havn har flere havnebade og adskillige badezoner.

 - Der er steder i Danmark, man ikke må bade, men så er det som regel af hensyn til den badendes sikkerhed. For eksempel kan det være forbudt at bade i havneområder på grund af sejlads og i mosehuller, der kan være "bundløse", kolde eller fyldt med dynd," siger Jan Ejlsted.

Uanset hvor du bader, skal du naturligvis altid huske at tænke på sikkerheden og bruge fornuften - du kan læse mere om regler og muligheder i naturen på Friluftrådets kampagneside www.oplevmere.nu

Vidste du... 

  • ... at du gerne må bade nøgen på danske strande? Men du skal vise hensyn til andre strandgæster - du må ikke opføre dig anstødeligt. Og så er der jo også strande med særlig plads til naturister.
     
  • ... at der I Danmark er flere end 200 strande, der har Blå Flag som er et tegn på at der findes gode faciliteter, sikkerhedsudstyr og rent badevand. Find dem på
     
  • ... du skal have hunde i snor på stranden i sommerhalvåret. Kommuner kan desuden sætte skilte op der ikke tillader hunde på stranden, ligesom det heller ikke er tilladt at have hunde med på strande med Blå Flag
     
  • ... at du altid kan tjekke Miljøstyrelsens oversigt over rent badevand og DMIs badevandstemperaturer.


    Kilde: Friluftsrådet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik