Politi: Intet frit lejde i Rigsarkivsag

Politiet vil finde frem til stjålne rigsarkivalier gennem traditionel efterforskning og afviser frit lejde.

Folk, der måtte ligge inde med stjålne arkivalier fra Rigsarkivet, skal ikke lige foreløbig se frem til straffrit at kunne få lettet deres samvittighed gennem en frit lejdeaktion fra politiets side.

Læs også: To mænd er fængslet for tyveri fra Rigsarkivet

Det fortæller vicepolitiinspektør Ove Bundgård Larsen fra Københavns Politis Station City. Baggrunden for hans afvisning er, at det fredag er fremme i medierne, at politiet overvejer at give frit lejde for indlevering af tyvekoster fra Rigsarkivet.

Jeg ved ikke, hvordan man har fået den opfattelse. Det er overhovedet ikke noget, vi overvejer, siger Ove Bundgård Larsen.

To mænd på 46 og 53 år blev torsdag varetægtsfængslet for at have stjålet store mængder arkivmateriale fra Rigsarkivet og Landsarkivet for Sjælland.

Over en længere årrække har mændene ifølge politiets sigtelse fjernet uvurderligt materiale fra arkiverne. De har ifølge sigtelsen arbejdet under dække af at have en forskerlignende interesse.

Noget materiale er videresolgt

I forbindelse med anholdelsen af mændene, som fandt sted onsdag, beslaglagde politiet en stor del af de stjålne arkivalier. Men noget mangler, og politiet mener, at det er blevet videresolgt.

Det er det manglende materiale, som har været genstand for spekulationer om, at politiet skulle indføre frit lejde for personer, som er i besiddelse af de stjålne sager, og som ønsker at levere det tilbage.

Ove Bundgård Larsen fortæller til Ritzau, at politiet først og fremmest forsøger at finde frem til tyvekosterne gennem traditionel efterforskning.

- Frit lejde er ikke noget, man overvejer på så tidligt et stadie af efterforskningen, siger Ove Bundgård Larsen.

Personer, som måtte ligge inde med stjålne arkivalier, vil formentlig kunne straffes for hæleri. Dog kan man slippe, hvis man har købt varerne i god tro.

Selv om man har købt tyvekoster i god tro, så falder hammeren for hæleri alligevel, hvis man på et senere tidspunkt bliver klar over, at der er tale om hælervare. Straffen for hæleri spænder fra bøde til fængsel i halvandet år. Under skærpende omstændigheder kan straffen stige til fængsel i seks år.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

ok1111

OK udlover dusør efter flere dieseltyverier

20200910-132712-L-1920x1280we

Buskrydning skulle bremse hashhandel: Nu er pusherne rykket til en ny park

def_thumb,50_percent

playLighunde leder efter Maria From i fjord

Mobiltelefon, opkald

Efter flere falske politi-opkald: Opfordrer borgere til at passe på

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere