Pind kritiseres for selvtægt

Folketingsmedlem og tidligere udviklingsminister Søren Pind (V) blev 1. juledag påkørt i sin bil af en borger, der ifølge politikeren stak af fra gerningsstedet på Østerbro i København.

Søren Pind noterede bilistens nummerplade, anmeldte det til politiet og lagde straks bilens registreringsnummer ud på sin Facebookside, hvor han samtidig beskyldte bilisten for, at påkørslen skulle være sket bevidst.

Nu kritiserer flere retsordførere venstrepolitikeren for, at han ikke overlod det til politiet at vurdere, om nummeret på bilisten skulle være offentliggjort. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Formanden for Folketingets retsudvalg, Karina Lorentzen Denhardt (SF), er blandt dem, der anklager Søren Pind for selvtægt.

"Jeg synes, det er højst problematisk, at han begår selvtægt i denne sag. Vi er bedst tjent med, at politiet vurderer, hvad der er behov for for at opklare en sag. Jeg forstår slet ikke behovet for at lægge nummeret offentligt ud, for politiet kan på to sekunder finde ud af, hvem der ejer bilen, når de har registreringsnummeret. Men han må have gjort det for at skabe en debat," siger Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun peger på, at bilen eller nummerpladerne kunne være stjålet, eller bilen kunne være lånt ud, så man kaster mistanke på en forkert person ved at offentliggøre bilens registreringsnummer. SF-ordføreren undrer sig i øvrigt over, at nogen skulle kunne finde på at køre ind i en anden bil i surhed over en politiker. Det indebærer trods alt en stor risiko for at ødelægge sin egen bil, påpeger hun.

Den konservative retsord¬fører Tom Behnke forstår godt, at Søren Pind er blevet rasende, men mener alligevel, at han ikke skulle have lagt nummeret ud på internettet.

"Vi lever i et retssamfund, og der må man overlade til politiet at vurdere, om det er nødvendigt at offentliggøre for eksempel en bils registreringsnummer for at finde en gerningsmand. Det kendetegner et retssamfund, at offeret ikke selv skal løbe en sag op, det skal politiet," siger Tom Behnke.

Den radikale retsordfører Jeppe Mikkelsen er også kritisk.

"Vi har et retssystem til at tage sig af den slags sager, og jeg synes, det er lidt mærkeligt, at Søren Pind på denne måde forsøger at dobbeltstraffe en person. Man må overlade det til en dommer at afgøre, om den pågældende er skyldig," siger Jeppe Mikkelsen.

Han kan som de øvrige ordførere godt forstå, at Søren Pind er blevet sur over at være blevet påkørt, men han mener, at folketingspolitikere har særlig pligt til at være tilbageholdende med at offentliggøre bestemte anklager, for eksempel på deres Facebooksider.

"Søren Pinds Facebook-side bliver jo læst af journalister og mange andre, så det, han skriver, kommer meget hurtigt vidt omkring, som denne sag også viser," siger han.

Søren Pind har cirka 4500 "venner" på sin Facebookprofil.

Der er dog også politikere, som bakker ham op. Venstres retsordfører Karsten Lauritzen synes, det er i orden at offentliggøre nummeret på bilen.

"Det er en gammel diskussion, om en butiksejer for eksempel må sætte et foto op i sin butik af en tyv, der er fotograferet på fersk gerning. Jeg tror, man skal se i øjnene, at tiden har ændret sig, og at politiets ressourcer er begrænsede. Hvis man kan hjælpe politiet, for eksempel ved at offentliggøre en nummerplade, synes jeg ikke, det er noget, man skal have skældud for," siger Karsten Lauritzen.

Han mener, det er forkert at tale om selvtægt.

"Hvis man hjælper politet, er der ikke tale om selvtægt. Det er der derimod, hvis offeret selv vil tage affære over for en person, der har begået noget kriminelt," siger han.

Heller ikke Dansk Folkepartis ordfører Peter Skaarup vil op på barrikaderne.

"Jeg kan godt forstå, at Søren Pind er træt af, at nogen kørte ind i ham. Så må politiet vurdere, hvad der konkret er sket," siger han.

Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra Søren Pind selv.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik