Fyringer og politisager: Sundhedsmedarbejdere kigger ulovligt i folks journaler

Region Hovedstaden har registreret 105 tilfælde på fem år, hvor sundhedsansatte har slået sundhedsoplysninger op i journaler, som de ikke har lovlig adgang til.

En henvisning til en gynækolog for at blive undersøgt for kønssygdomme - eller til psykologen for at blive behandlet for stress.

En recept på antidepressiv- eller angstdæmpende medicin. Resultatet for livmoderhalskræftundersøgelsen.

Det er nogle af de mest intime oplysninger, der ligger i borgernes online sundhedsjournal, og det er formentlig de færreste, der ønsker, at uvedkommende lister rundt i laboratoriesvar, henvisninger og recepter.

Ikke desto mindre er netop det sket 105 gange i Region Hovedstaden de sidste fem år.

Det viser tal fra Region Hovedstaden, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

quote Det kan være, hvis man kigger på sin families eller sine kollegaers journaler. Det er noget, man ikke må

Anna Olga Aaskilde Laursen, sektionschef og Chief Information Security Officer i Region Hovedstaden

Med andre ord har regionen opdaget og registreret 105 tilfælde, hvor læger, sygeplejersker og andre sundhedsansatte har slået sundhedsoplysninger op i journaler, som de ikke har lovlig adgang til.

Det er et brud på sundhedsloven. For det er forbudt at indhente sundhedsoplysninger hos patienter, som den sundhedsansatte ikke selv behandler.

Bare i Region Hovedstaden har omkring 50.000 ansatte adgang til din sundhedsjournal, men det er altså kun den læge, sygeplejerske eller lægesekretær, der er involveret i din behandling, der lovligt har adgang til dine sundhedsoplysninger.

Antal uberettigede opslag i borgeres sundhedsjournaler i Region Hovedstaden
2018: 7
2019: 4
2020: 23
2021: 67
2022: 4 (indtil videre)
Region Hovedstaden

"Det kan også være, at man er nysgerrig"

Hvad der specifikt er blevet søgt efter i de 105 tilfælde, kan Region Hovedstaden ikke svare på, men det kan både dreje sig om en søgning efter navn og adresse, prøvesvar og generelle helbredsoplysninger.

- Et uberettiget opslag er, hvis man laver et oplag, der ikke er en faglig grund til. Det kan være, hvis man kigger på sin families eller sine kollegaers journaler. Det er noget, man ikke må, også selvom man har fået lov, forklarer Anna Olga Aaskilde Laursen, der er sektionschef og Chief Information Security Officer i Region Hovedstaden, til TV 2 Lorry

- Det kan også være, at man er nysgerrig og kigger på offentlige personers journaler.

Adspurgt, hvor stor en del af de uberettigede opslag, der skyldes menneskelige fejl, og hvor stor en del, der er sket med fuldt overlæg, svarer Anna Olga Aaskilde Laursen, at det har Region Hovedstaden ikke tal for.

Har du selv oplevet at få tjekket din journal af en uvedkommende?

Så send en mail til TV 2 Lorrys journalist Sabina Louise Nesheim på sane@tv2lorry.dk

Har ført til politianmeldelser og fyringer

I nogle af tilfældene har de uberettigede opslag ført til fyringer, og Region Hovedstaden har også har politianmeldt sundhedspersoner for at have snaget i borgeres patientjournaler.

Hvor mange gange, det har ført til fyring, og hvor mange politianmeldelser, regionen har indgivet, fører Region Hovedstaden ikke statistik over, siger Anna Olga Aaskilde Laursen.

- Vi fører ikke central statistik over konsekvensen af sagerne. Det håndteres på det hospital eller det center, der har personaleansvaret i forbindelse med den pågældende situation. Der er stor forskel på, hvordan det bliver grebet an, fordi sagerne og medarbejderne er meget forskellige. I sidste ende er det en ledelsesbeslutning.

- Vi har politianmeldt i nogle sager, men det er ikke noget, vi finder det relevant at føre central statistik over, fordi sagerne er usammenlignelige. Det er ikke en statistik, der vil sige så meget. 

Markant stigning har to forklaringer

I 2018 og 2019 er der lavet i alt 11 uberettigede opslag i borgeres sundhedsjournaler. Men i 2020 og 2021 sker der en markant stigning.

Her er der sammenlagt blevet opdaget og registreret 90 tilfælde, hvor sundhedsansatte har slået op i borgeres sundhedsjournal uden lovlig tilladelse.

Den markante stigning skyldes flere ting.

Det ene er, at Region Hovedstaden i 2019 ændrede måden, man førte tilsyn med de uberettigede opslag.

- Før lavede vi manuelle stikprøvekontroller, og der fandt man ikke ligeså mange tilfælde. Det nye system kunne lave automatiseret kontrol, der førte til flere fund, siger Anna Olga Aaskilde Laursen til TV 2 Lorry.

Den anden forklaring drejer sig om Covid-19.

- Den stigning, vi har set, skyldes blandt andet coronaprøve-svar. Der er det meget sjældent tilsigtet eller en bevidst overskridelse af reglerne. Det kan være, der har været forsinkede svar på sundhed.dk. Det kan også være lægen selv, der skulle ud at rejse og ikke har fået prøvesvar, men så går ind og tjekker for familien, siger Anna Olga Aaskilde Laursen.

Region Hovedstaden er forpligtet til at føre løbende tilsyn med, om nogen ulovligt lusker rundt i borgernes journaler.

- Når man har så mange personer med adgang til borgernes journaler, så har vi et ansvar for, at de opfører sig ordentligt, når de tilgår journalerne, siger Anna Olga Aaskilde Laursen.

Sådan ser du, hvem der kigger i din patientjournal

Du kan selv holde øje med, om der er nogen, der uberettiget kigger i din patientjournal.


Det gør du ved at logge på sundhed.dk og finde funktionen "Min Log".


I din log kan du se, hvilke opslag der - via sundhed.dk - er foretaget i din journal fra sygehuse, i dine laboratoriesvar eller i dit medicinkort. 


Du kan se opslag foretaget af sundhedsfaglige eller af pårørende, hvis du har givet en pårørende fuldmagt. Du kan også se dine børns log, hvis de er under 15 år, og pårørendes log, hvis du har fuldmagt.


Der er cirka 50.000 unikke brugere om måneden, der anvender ”Min log”, og sitet er sammenlagt blevet besøgt 524.000 gange siden juli 2021.


Kilde: Sundhed.dk



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik