Flere biler beslaglagt efter ny lov: "Det handler ikke om, at vi skal tage biler fra folk, men det er vi nødt til"

Ny skærpet lovgivning gør det lettere for politiet at konfiskere køretøjer, der er brugt til vanvidskørsel.

Politiet har haft særdeles travlt på vejene, efter at en ny lov trådte i kraft onsdag d. 31. marts.

Loven skærper straffen for vanvidskørsel og betyder, at politiet nu kan beslaglægge og konfiskere et køretøj, der er blevet brug til vanvidskørsel. Det gælder også, hvis bilen er lånt eller leaset.

quote Det handler ikke om, at vi skal tage biler fra folk, men det er vi nødt til, fordi at dem der kører på den her måde ikke kan administrere det

Politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen

Siden Skærtorsdag er op mod 10 biler blevet beslaglagt i hovedstadsområdet.

Det er håbet, at den skærpede strafferamme kan have en præventiv effekt, lyder det fra politiassistent ved Rigspolitiets Nationale Færdselscenter, Christian Berthelsen:

- Det her handler om at skabe tryghed på vejene, og det handler om at redde menneskeliv. Det handler ikke om, at vi skal tage biler fra folk, men det er vi nødt til, fordi at dem der kører på den her måde ikke kan administrere det. Vi skal kunne færdes trygt ude på vejene.

Så sent som natten til søndag blev en bil beslaglagt på Vasbygade i København. Bilen blev målt til at have en hastighed på 146 km/t i en zone, hvor det er tilladt at køre 60 km/t.

Den unge mand bag rettet fik foruden sin bil også inddraget sit kørekort på stedet.

Også i Glostrup blev en bil beslaglagt sent lørdag aften, efter at føreren kørte over 100 km/t i en byzone, der ellers havde en fartgrænse på 50 km/t.

Dommer afgør konfiskering

For at blive set som vanvidsbilist skal man køre 100 procent for stærkt i forhold til fartgrænsen, over 200 km/t eller køre med en promille på over 2.0.

- Vi beslaglægger køretøjet med henblik på konfiskation. Derefter afgør en dommer om bilen konfiskeres eller ej. Bliver den konfiskeret, bliver den solgt og pengene går i statskassen, siger Christian Berthelsen.

Hos FDM håber de også, at stramningen kan få vanvidsbilisterne væk fra vejene

- Grundlæggende er vi rigtig glade for, at man nu skærper straffen for vanvidsbilisme. Det er en opførsel i trafikken, vi ikke skal acceptere, og det har desværre vist sig nødvendigt, at man er nødt til at stramme skruen alvorligt for forhåbentligt at komme problemet til livs, siger Dennis Lange, chefkonsulent hos FDM.

Dennis Lange, chefkonsulent hos FDM, håber, at den skærpede lovgivning vil få vanvidsbilisterne væk fra vejene
Dennis Lange, chefkonsulent hos FDM, håber, at den skærpede lovgivning vil få vanvidsbilisterne væk fra vejene
Foto: Morten Bisgaard - TV 2 Lorry

Køretøjet kan også konfiskeres, hvis det er lånt eller leaset. Derfor opfordrer FDM til tænke sig om, inden man låner sin bil ud.

- Hvis din ven ikke kører pænt i trafikken eller har nogle alvorlige færdselsdomme i baggagen, så lad være med at lån den ud. Men hvis det er helt almindelige fornuftige mennesker, man låner bilen ud til, så burde der ikke være nogen særlig risiko ved det.

FDM har sammen med en række andre organisationer tidligere kritiseret loven, da de ikke mener køretøjet bør konfiskeres, hvis uskyldige biludlejere har lejet deres bil ud i god tro, uvidende om at bilen skulle bruges til vanvidskørsel.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik