Mistillid til systemet: Kommunerne skal straffes med bøder

Skal kommuner, der træffer forkerte afgørelser og taber sager i Ankestyrelsen, betale kompensation til de forurettede borgere? Ja, mener flere politikere.

Når kommunerne træffer afgørelser i borgernes sager, er der tit fejl i sagsbehandlingen, og sagerne bliver efterfølgende omgjort i Ankestyrelsen. 

quote Tænk, hvis det skete på hospitalerne, at over 40 procent af borgerne blev fejlbehandlet.

Kristian Heegaard, byrådsmedlem, Fredensborg, Rad. V.

Særligt på handicapområdet bliver der begået fejl i massevis. På landsplan ligger omgåelsesprocenten i Ankestyrelsen på 47 procent på børnehandicapområdet, og i flere kommuner i Hovedstadsområdet bliver over halvdelen af afgørelserne omgjort.

Bøder skal bringe tilliden tilbage

De mange fejl får blandt andet Fredensborgs radikale byrådsmedlem, Kristian Hegaard, til at slå på tromme for et bødesystem, der straffer kommunerne, når de begår fejl.

- Tænk, hvis det skete på hospitalerne, at over 40 procent af borgerne blev fejlbehandlet. Det er helt utroligt, at vi kan tillade, som det eneste sted i vores velfærdssamfund, at handicapområdet skal have så stor en fejlsagsprocent, siger Kristian Heegaard, der netop har afsluttet sin uddannelse som jurist med et speciale om kommunernes kvalitetsstandarder og deres betydninger for Ankestyrelsens afgørelser.

Ifølge Kristian Hegaard har kommunerne i dag intet incitament til at træffe de lovmæssigt korrekte afgørelser. Og det skaber mistillid til systemet.

- I dag er der ingen konsekvens, hvis en kommune træffer en forkert afgørelse. Udgiften til hjælpen bliver bare udskudt, og mens sagen cykler rundt i et klagesystem med alenlange ventetider, får de handicappede familier ikke nogen hjælp, siger Kristian Heegaard.

I 2017 vikarierede Kristian Hegaard for partikollegaen Martin Lidegaard i Folketinget. I den periode stillede han forslag om bøder til kommunerne. Der var dog på det tidspunkt ikke flertal for forslaget.

Kompensation skal give plaster på såret

I dag, to år efter, lever tanken dog videre på Christiansborg. For i øjeblikket har Folketinget netop førstebehandlet et beslutningsforslag fra Dansk Folkeparti, som også gerne så en lovgivning, som tvinger kommunerne til at give borgerne en økonomisk kompensation, hvis kommunen taber en sag i Ankestyrelsen.

- Jeg synes jo, det er rigtig ærgerligt, at man er tvunget til at klage, for at få det man har ret til. Derfor skal en kompensation være et plaster på såret for de berørte borgere, og samtidig skal det forhindre at kommunerne træffer afgørelser for at spare penge og køre sagerne i langdrag, siger Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl, til TV 2 Lorry.

Ifølge Karina Adsbøl er der endnu ikke flertal for forslaget, men hun håber, at flere partier får øjnene op for det store retsikkerhedsproblem, som en ulovlig sagsbehandling, udgør.

- I dag oplever mange borgere mistillid til systemet. Og det er rigtig ærgerligt, fordi man skulle jo gerne have et system, hvor borgerne kan få dén hjælp, som de har behov for. Og ikke et system, som mere virker som en kampplads mellem kommune og borger, siger Karina Adsbøl.

Kristian Hegaard mener, at et bødesystem vil få kommunerne til at ændre praksis. 

- Kommunerne reagerer, hvis de bliver straffet økonomisk. Det har vi set med service- og anlægslofter, som kommunerne er meget optaget af at overholde. På samme måde tror jeg også, at en økonomisk straf på handicapområdet, ville få kommunerne til at ændre adfærd, siger Kristian Hegaard.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra den ansvarlige minister på området, Børne- og socialminister Mai Mercado. Men hun har ikke ønsket at medvirke.

Her kan du se Ankestyrelsens omgørelsesprocenterne på Børnehandicapområdet: 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik